С бързи темпове вирусите изпразват класните стаи, затова училищни директори искат кратка ваканция, но без онлайн обучение.

В края на миналата седмица някои столични училища отчетоха с около 15% по-малко деца в час. Висок е и броят на отсъстващите преподаватели, съобщава bgonair. А при евентуална грипна ваканция директорите са категорични - онлайн обучение не трябва да има.

"Не се очаква онлайн формат, защото представете си една ситуация от 30% отсъстващи, т.е болни учители и ученици, то тези хора трябва да ги лекуваме. Да си стоят вкъщи, да преодолеят кризата и пика, и едва тогава да се възобнови учебният процес. Нагласата на такава ситуация е кратка, извънредна ваканция, която да е регламентирана, не повсеместна за цялата страна, така както беше преди Ковид кризата", каза директорът на 119-о ОУ "Акад. Михаил Арнаудов" Диян Стаматов.

Здравните власти все още не са изискали от Министерството на образованието да обяви грипна ваканция във връзка с повишения брой заболели ученици.

Част от родителите подкрепят обявяването на ваканция.

Сред децата в момента най-голяма е заболеваемостта от грип А, който се разпространява много бързо. "При мен беше една майка и тя, и двете и деца са с грип А. Типичното за грипа е рязкото начало, което е с висока температура, болки в мускулите и ставите", сподели личният лекар д-р Гергана Николова.

Няколко вируса атакуват имунната ни система едновременно този сезон.

"Скокообразно просто се покачват случаите. В Националния център вече доказваме наличието на пандемичния щам AH1N1", поясни директорът на НЦЗПБ - проф. Ива Христова.

"Препоръчаха се няколко правила. Държави като Франция, Италия, Германия препоръчват малко по-сериозен режим на контрол, другото е, че трябва да сме малко по-предпазливи, отколкото по-небрежни. Съветвам да се носят FFP2- маски", заяви ръководителят на инфекциозна лаборатория в Берн д-р Аспарух Илиев.

"Към момента нямаме официален акт от органите на Министерството на здравеопазването, който да изисква от нас предприемане на действия, свързани с евентуално неприсъствено обучение в училищата с оглед на епидемичната ситуация по повод на очаквания евентуален грип", каза днес пред журналисти служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов в отговор на въпрос дали има предписание от Министерството на здравеопазването за предстояща евентуална т.нар. грипна ваканция и как ще действа Министерството на образованието и науката (МОН) - дали ще има наистина ваканция, или ще има онлайн обучение, тъй като от това се интересуват директори на големи училища, след като много от учениците не ходят на училище заради заболяване от грип.

От МОН отбелязаха, че от 1 до 5 февруари, включително ще има междусрочна ваканция за учениците, която е за почивка между първия и втория учебен срок на настоящата учебна година.