В област Стара Загора пътната обстановка e спокойна, но е динамична, съобщи за БТА дежурният оператор в Областното пътно управление - Стара Загора (ОПУ - Стара Загора). На терен са работили общо 13 машини, които са почиствали и опесъчавали.

Температурата на прохода Шипка е минус четири градуса, в момента вали сняг, пътната настилка е заснежена и обработена, а видимостта е добра. На другия старопланински проход в област Стара Загора - Хаинбоаз, също вали слаб сняг, видимостта също е добра и пътните настилки са мокри и обработени. Температурата е минус един градус.

В района на Павел баня, Шипка, Гурково, Мъглиж и село Ягода също вали мокър сняг.

На автомагистралите "Тракия" и "Марица" настилките са сухи, а видимостта е добра.

Няма данни за закъсали автомобили или затруднения в придвижването. От ОПУ - Стара Загора призовават водачите да бъдат подготвени за зимни условия и да шофират с подходящи гуми.

Ограничава се движението на моторни превозни средства над 12 т по пътя I-2 Русе - Разград и пътя I-5 Русе - Велико Търново на територията на област Русе, поради обилен снеговалеж. Това съобщиха от Агенцията "Пътна инфраструктура". Същата забрана важи и за пътя Шумен - Разград.

Оранжев код за обилни снеговалежи, навявания и образуване на поледици е обявен за 14 области за днес в Западна, Северна и Южна България. За останалата част от страната кодът е жълт.

В областите с оранжев код се очаква снежна покривка от 10 до 30 сантиметра. Ще има и виели- комбинация от умерен снеговалеж, умерен до силен вятър и намалена видимост. Ще има и условия за поледици.

Кодът важи за областите София-град, София - област, Кюстендил, Перник, част от област Благоевград, Смолян, Кърджали, Велико Търново, Габрово, Пловдив, Пазарджик, Враца,Ловеч и Монтана. В останалата част на страната кодът е жълт.

В Северна и Западна България бързо дъждовете ще преминат в сняг и ще започне да се образува снежна покривка. Ще бъде облачно, с повсеместни валежи, предимно от сняг. Ще се образува снежна покривка, в повечето райони между 5 и 10 сантиметра. В Предбалкана и Рило-Родопската област, където ще има условия валежите да са значителни, дебелината на снежната покривка ще достигне до 25-30 сантиметра.