Жители на община Николаево излязоха на мирен протест непосредствено преди полагането на клетва на новоизбрания кмет и общински съветници. Причината е отправена обидна реплика от един от общинските съветници на етническа основа във видео, публикувано в социалните мрежи.

Протестиращите настояват за извинение и за оставка на въпросния общински съветник - Румен Илиев, и излязоха с лозунги "Не на расизма", "Заедността е нашата сила" и "Не на купения вот".

"Не сме против кмета, ще помагаме с каквото можем, ако бъде поискана нашата помощ, но настояваме за оставката на човека, отправил обида към цял етнос", каза пред журналисти Щилиян Велинов, кандидата за кмет на община Николаево от политическа партия "Движение за права и свободи", който изгуби изборите на втори тур срещу кандидата на местната коалиция "БСП за България" Константин Костов. Велинов каза още, че е внесено искане за касиране на изборните резултати.

"Ние, от ДПС, въпреки че през годините сме били многократно първа политическа сила, не сме допускали да има такова противопоставяне и разделение на обществото и оттук нататък няма да го допуснем, защото нашата цел е развитието на община Николаево и на всички общини заедно в името на решаването на проблемите на хората", каза за БТА областният председател на "Движение за права и свободи" Шендоан Халит.

По време на тържествената първа сесия на Общинския съвет съветникът Румен Илиев, срещу когото е организираният протест, се извини за случилото се и коментира, че напрежението по време на предизборната кампания е било твърде голямо.

В 13-членния общински съвет, шестима представители имат ДПС, петима са за местната коалиция "БСП за България", ПП "Възраждане", ПП "Има такъв народ", ПП "Партия на Зелените" и двама за ГЕРБ.