Съвместен екип от специалисти по "Ушни, носни и гърлени болести" и "Лицево-челюстна хирургия" във Военномедицинска академия извършиха уникална по рода си операция за отстраняване на карцином на 49-годишна жена, съобщиха от лечебното заведение.

Пациентката потърсила помощта на професор Венцислав Цветков - ръководител на УНГ-клиниката, след като близо година е лекувана от различни специалисти в страната, като окончателното им мнение е било, че не могат да й предложат адекватно оперативно лечение. След направен обстоен преглед от проф. Цветков и екипа му, жената е диагностицирана с карцином, обхващащ ушния канал, средното ухо, мастоида, вътрешното ухо, черепната база, темпоро-мандибуларната става, паротидната жлеза и съдово-нервния сноп на шията.

Отстраняването на такъв вид тумор е крайно сложно и рисково, тъй като ангажира лицевия нерв, големите съдове на шията и близко разположените мозъчни обвивки, коментира проф. Венцислав Цветков.

Направена е и консултация с водещия специалист в областта на лицево-челюстната хирургия доцент Николай Янев, който се ангажира за съвместна оперативна интервенция с екипите на ВМА.

В рамките на продължилата 12-часова операция, туморът не само бе отстранен изцяло, но бе извършена и реконструкция на големия дефект на шията, като за целта бе използвана тъкан от гръдния мускул на пациентката.

Жената се възстановява нормално.

Лекарите във ВМА спасиха живота на жената

Снимка: ВМА

49-годишната пациентка се възстановява нормално

Снимка: ВМА

Интервенцията е била изключително сложна и рискова

Снимка: ВМА