Варненският и великопреславски митрополит Йоан, който изпълнява временно длъжността митрополит на Сливенската епархия, се срещна с протестиращия вече четвърти ден отец Иван Янков, предава БНР.

Двамата разговаряха на "четири очи" в сградата на Сливенската митрополия, пред която се провежда и протестът на свещеника и неговите последователи от църквата "Света Троица" в сливенския квартал "Речица".

Снимка: БТА

"В седмицата на поста имаме три важни думи - покаяние, пост и молитва, и църковните въпроси, какъвто е и изборът на митрополит трябва да се реши в църковна обстановка, а не на улицата", каза дядо Йоан след срещата в митрополията.

Вижте всички снимки ТУК>>>

Той изрази надежда, че няма да се стига да дисциплинарни мерки срещу свещеника и всичко е още на фаза разговори.

Снимка: БТА

"Преди всичко на мен ми се ще да използвам всички възможности на разумен и конструктивен диалог, за да се реши този въпрос. Но в крайна сметка нещата са двустранни", коментира още митрополитът.

Отец Иван обяви, че не са стигнали до съгласие и протестът му продължава. Към гладната стачка се присъединиха и трима миряни.

Снимка: БТА

"Предложих на дядо Йоан всички сливенски свещеници, които разбрах, че са 99 на брой, ги призовавам да дойдат да се подпишат тук "за" или "против" Йеротей и тези листи дядо Йоан да ги вземе да ги занесе в Светия синод - да види Светият синод какви са предпочитанията на сливенското духовенство", заяви отец Иван.

Днес митрополит Йоан обяви, че е поискал съдействие от кмета Стефан Радев здравословното състояние на отец Иван да се проследява няколко пъти дневно. Двамата имаха среща днес при закрити врата.

Снимка: БТА

Отец Иван обяви гладна стачна на 18 март заради касирания избор за митрополит.

"Ще гладувам и жадувам, докато Светият синод се откаже от касирания избор за митрополит или докато умра", заяви пред журналисти пред сградата на Сливенската митрополия отец Иван Янков от храм "Св. Троица".

Той посочи, че гладната му стачка е без благословението на наместника на Сливенска епархия - Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и против волята на Светия синод.