Ортопедите от университетската болница "Св. Марина" във Варна спасиха ходилото на пациентка чрез операция с използване на био стъкло, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.

Жената е постъпила в клиниката по ортопедия на варненската университетска болница "Св. Марина" със силни болки, оток и невъзможност за нормални ходови движения.

След обстойна анамнеза на клиничния случай, ортопедите от Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ "Св. Марина" - Варна проф. д-р Димитър Райков, д-р Стоян Иванов, д-р Светослав Добрилов и д-р Преслав Пенев, вземат решение за сложна операция с остеотомия - прерязване на петната кост, корекция на ъглови деформации и премахване на некротични части от нея, които да бъдат запълнени с костно-заместващо вещество. Тази комплексна реконструкция на ходилото, за която използват "био стъкло" като костно-заместващо вещество, цели възстановяването на нормалната, без болка и накуцване походка.

Иновативният костен заместител е материя, направена от силиций, калции, натрий и фосфор. Био стъклото предизвиква връзка с тъканите и стимулира процесите на костна регенерация, освен това не позволява развитието на инфекции. Материалът е наречен така заради сходната си със стъклото структура и кристална решетка.

Материалът има предимства при големи ортопедични интервенции, решаването на сложни случаи при операции на колянна или тазобедрена става, при някои онкологични заболявания на костната система, където - за да се избегне ампутация, е нужна цялостна или частична подмяна на кости.