На 22 октомври около 17 часа в приемен частен кабинет на ул."П. Парчевич" във Варна служители на Икономическа полиция са задържали гинеколога П.С. При претърсване в бюрото му са открити белязани банкноти на стойност 400 лева.
Сумата е била поискана от доктора, за да бъде извършена операция за израждане на плода на родилка, постъпила по спешност в болницата на 14 октомври.
Тогава докторът бил дежурен и заявил на съпруга, че докато не му даде 400 лева няма да започне операцията. Тъй като мъжът не разполагал с тази сума, той се съгласил това да стане при изваждане на конците от операцията в частния му кабинет.
След подаден сигнал в полицията във Варна незабавно били предприети действия в условията на неотложност и под наблюдение на прокуратурата, за да бъде задържан лекарят. Определена му е мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 3000 лева. Образувано е досъдебно производство.
Справка на Дир.БГ в интернет-сайта на МБАЛ "Света Анна" във Варна показа, че цитираните от полицията инициали отговарят единствено на името на д-р Петър Свраков.
"Това, което се случи със заловения с подкуп лекар във Варна не е прецедент нито за нашата, нито за други болници в страната”, това заяви пред „Фокус” доц. Лидия Петкова - директор на МБАЛ „Св. Анна”.
Относно провинението на 52-годишния лекар, заловен с подкуп, Петкова подчерта, че досега той има само едно провинение, при което той всъщност не бил виновен, но бил дежурен в отделение, където е имало нарушение. За сегашния случай обаче тя щяла да изчака проверката да приключи и тогава да даде изявление.
Директорката коментира, че оттук нататък ще бъдат взети крути мерки за изчистване името на болница „Св. Анна” и случаите с корупция ще бъдат наказвани с цялата сила на закона.