Външно министерство предупреди сънародниците ни да избягват пътувания до определени части на Острова заради лошото време, което се очаква в навечерието на Нова година.

Според метеорологичната прогноза във Великобритания на 27-28 декември 2023 г. вследствие на бурята Герит се очакват силни ветрове и проливен дъжд, както и валежи от сняг до 10-15 сантиметра в северните части на Шотландия. Това съобщава Ситуационният център на Министерството на външните работи на интернет страницата си, позовавайки се на информация от българското посолство в Лондон.

Влошената метеорологична обстановка ще засегне Шотландия, Уелс и централната и северозападна част на Англия. Влошеното време ще възпрепятства всички видове транспорт, като се очаква също прекъсване на електрическото захранване и наводнения в засегнатите райони. При възможност следва да бъде ограничено пътуването в тези райони, като е необходимо пътуващите предварително да се информират от графиците на съответните превозвачи за евентуални промени или отмяна на съответната транспортна услуга.

При необходимост от съдействие, българските граждани във Великобритания, могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в гр. Лондон, на следните номера: +44 20 7581 3144, +44 0 20 7584 9400.

Сигнали може да се подават и на имейл адрес: embassy.london@mfa.bg, информират от МВнР.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: crisis@mfa.bg.