Външно министерство у нас предупреди българските граждани в Хага да внимават за сигурността си в събота, тъй като в града се очакват големи протести.

Очаква се в Южния парк на града да протестират около 50 000 нидерландски фермери, като към тях ще се присъединят и протестиращи от други населени места, предупреждават от Ситуационния център на Министерството на външните работи на интернет страницата на министерството.

Това най-вероятно ще предизвика интензивен трафик около и в гр. Хага. 

Непредвидимото поведение на активистите, както и непредсказуемостта на техните действия, могат да доведат до нарушения на обществения ред и спокойствие, както и до нанасянето на щети на значителна стойност, допълват от МВнР.

В допълнение, за днес 11.03.2023 г. е планирана и още една протестна акция - на активисти от социално-политическото движение в областта на защита на околната среда и запазването на биоразнообразието - Extinction Rebellion (Хага). Организаторите на втория протест планират да блокират автомагистрала А12 (Utrechtsebaan) в близост до гр. Хага, предупреждават още от Ситуационния център.

Във връзка с планираните протестни действия и реалната възможност те да предизвикат затруднения в придвижването в и около гр. Хага, както и да доведат до нарушения на обществения ред, от МВнР съветват българските граждани, пребиваващи временно или постоянно на територията на Нидерландия, да се информират предварително за текущата пътна обстановка, преди да предприемат пътуване в района на протеста, както и да съобразяват своето поведение със съветите и препоръките на местните органи на власт.

Допълнителна информация относно планираните протестни действия може да бъде открита на интернет страницата на Община Хага.

При необходимост от съдействие българските граждани в Кралство Нидерландия могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Хага.