Подобно на България, и Румъния започна ваксинационната си кампания с "кулинарен гаф", който стана повод за шеги и ирония.

Имунизацията в югоизточния румънски окръг Яломица стартира днес по обед, а пристигането на ваксините предизвика изумление сред медиците, тъй като дозите бяха подредени в кутии за пица, съобщава в. "Адевърул".

Местните издания публикуваха снимки на кутиите, в които бяха доставени ваксините в Окръжната болница в град Слобозия.

"Не знаех за този аспект, но това няма връзка със сигурността на транспортирането им. Това е просто начин, по който са разделени дозите. Важното е да се спазват изискванията за температурата, а амбалажът е по-маловажен", коментира д-р Валериу Георгица, координатор на националната ваксинационна кампания.

До момента в болницата в Слобозия са се ваксинирали 45 медицински служители, а в окръга са доставени 61 флакона от ваксината.

Според директора на Дирекцията за обществено здраве в Яломица Дан Ноел над 90 процента от здравните служители в окръга са заявили, че са съгласни да се ваксинират в първия етап от кампанията. Той посочи, че ваксинацията започва от Окръжната болница в Слобозия, където 450 лекари и медицински сестри, тоест 70 процента от служителите, са изразили желание да се ваксинират.