Катастрофа затвори за движение на автомобили Прохода на републиката. Произшествието е станало около 17,30 ч. в района на Лагерите между два леки автомобила, които след удара са се възпламенили, съобщи ОДМВР- Велико Търново. По първоначална информация са пострадали жена и около 8-годишно дете от единия автомобил. Причините за произшествието са в процес на изясняване. Екипи на полицията пренасочват леките автомобили през Прохода Шипка, товарните изчакват на място.

От 0:00 часа до 15:30 часа днес на територията на страната са възникнали общо 49 пътни инцидента, от които 15 са тежки, съобщиха от  МВР.

Интензивен е трафикът по пътищата в последния почивен ден. Екипи на "Пътна полиция" контролират и подпомаган движението. В София традиционно най-натоварени са входните пътни артерии - булевардите "Цариградско шосе", "Ботевградско шосе", "Цар Борис III", както и Околовръстният път и Северната скоростна тангента.

По републиканската пътна мрежа най-натоварено е движението по автомагистралите "Тракия", "Хемус" и "Струма".

Поради подмяна на ограждения в средната разделителна ивица движението по магистрала "Тракия" в участъка от 120-и до 135-и километър в двете посоки се осъществява поетапно в една лента, ограничено е движението по изпреварващата лента, като движението се осъществява по активната лента. Участъкът е сигнализиран с пътни знаци. По същата автомагистрала движението в участъка от 346-и до 349-и километър в посока София се осъществява с повишено внимание по активната и изпреварващата лента, поради частични ремонтни дейности на асфалтовата настилка в аварийната лента. Ограничена е аварийната лента и скоростта е сведена до 70 км/ч.

Движението по магистрала "Хемус" в посока София от 35-и до 33-ти километър е ограничено само в изпреварващата лента за моторни превозни средства (МПС) над 3,5 тона поради ремонтно-възстановителни дейности на виадукти при 33-ти и 34-ти километър като се осъществява по двете активни ленти. Поради изграждането на пътна връзка за крайпътен обект при 422-ри километър движението по магистрала "Хемус" в участъка от 422-ри до 423-ти километър в посока София се осъществява с повишено внимание. Скоростта е ограничена до 70 км/ч и участъкът е сигнализиран с пътни знаци.

На граничните контролно-пропускателни пунктове "Капитан Андреево", "Дунав мост 1", "Дунав мост 2" и "Калотина" няма натоварване и опашки от МПС. На буферния паркинг на ГКПП "Капитан Андреево" има около 300 свободни места. Не се наблюдава натоварване на трафика.

Към момента на всички входни артерии към София от магистралите "Хемус", "Тракия", "Струма" се наблюдава интензивен трафик на вход към София с тенденция към засилване, без образуване на тапи и задръствания. Засега трафикът по магистрала "Струма" в посока София в участъка от Симитли до Благоевград е интензивен, образувала се е към 6-километрова колона от автомобили, като от страна на МВР са предприети необходимите мерки за безпроблемно придвижване. Към 16:00 часа няма въведени ограничения във връзка с възникнали пътнотранспортни произшествия (ПТП).

От МВР апелират към водачите да намалят скоростта, да поставят предпазните колани, да не предприемат рискови изпреварвания и маневри, да спазват ограниченията, въведени посредством знаци при въведена временна организация на движение, както и разпорежданията на контролните органи, да предприемат пътуване единствено след като са се уверили в техническата изправност на управляваното от тях превозно средство.

Временно движението при км 37 на път II-81 София - Монтана се осъществява двупосочно в една лента поради ПТП. Движението се регулира от "Пътна полиция", информираха от Агенция "Пътна инфраструктура".​