Дори да не сте поканени на сватбата на принц Хари на 19 май - спокойно, дори премиерът на Великобритания Тереза Мей не е сред 1200-те почетни гости, тя е добър повод за майска разходка до британската столица. И понеже поводът е специален, защо не посветите уикенда си да обиколите любимите места на Нейно Величество - първият монарх в английската и не само в английската история, появил се в ресторант. Маршрутът, който сме ви подготвили, дава шанс не само да опитате най-доброто за хапване, но и да стигнете до отделните точки като обиколите всички важни забележителности на града.

Ако сте се озовали в Лондон, настанили сте се спокойно, отпочинали сте си след 3-часовия полет и дългото придвижване до сърцето на града, независимо дали с такси, "лимо" с индийски шофьор, бърз влак или метро, или пък с автобус - "шатъл" от някое от петте му летища, следобедът е най-типичното време за старт на разходка.

Предлагаме ви да започнете традиционно по британски - с чай. Едно от двете места, които твърдят, че именно оттам е започнал световният феномен на следобедното пиене на отварата е хотел Claridge"s, който се намира, ако тръгнете от централната търговска улица "Оксфорд", точно срещу фантастичния универсален магазин Selfriges, по "Дюк" стрийт и свиете по втората пряка вляво. Именно в него не толкова отдавна точно по този повод беше забелязана да пристига Нейно Величество. Според легендата на митичния хотел - един от трите най-добри в града, нейна пралеля дава начало на традицията на следобедния чай точно тук през 1840 г. Сега той се сервира в оригиналния вид или с шампанско Лоран Перие Брут. Чайният пакет е 60 паунда - 132 лв., като включва освен топлата напитка в голямо количество, също така богата колекция от солени и сладки - сандвичи, кифлички и петифури, приготвени специално в хотелската пекарна. Както и типичните хлебчета коун, за които домакините предлагат желе или корнуелска сметана за мазане. Кралицата бе отснета да сръбва някоя и друга чаша шампанско, което е по-скъпият пакет - 70 паунда за бяло и 80 за розе.

Ако от хотела свиете вдясно по "Ню Бонд стрийт" и "Олд Бонд Стрийт" и разгледате или напазарувате в бутиците на водещите световни марки там, ще изгубите достатъчно време, докато изминете краткото разстояние до прочутата ул. "Пикадили", на която вашата пряка излиза. Щом завиете по нея и минете покрай великолепната италианска кафетерия и сладкарница "Кончерто", на отсрещната страна е френската й конкуренция "Валери". От нея надолу към парка започва улицата "Сейнт Джеймс". На нейната първа пряка "Бъри" стрийт е първото заведение, посетено от британски монарх. Това е ресторант Quaglino"s. Той работи само за обед и за вечеря. Прочут е като първото място, където британски монарх е ял заедно с простосмъртните. Тя се отбива тук веднага след своята коронация през 1952 г., от когато неспирно управлява Великобритания. Бижуто в стил ар деко тогава е най-модното заведение на Лондон, но и досега има своята слава. Човек може да мине доста изгодно тук, като си вземе меню за обед или вечеря с две ястия и вино за 22 паунда или с 3 ястия и шампанско за 33 паунда, което си заслужава не само заради мехурчетата на щастието, но и заради прочутото му крем-брюле, което дори кралицата обича. Готовото меню не е достъпно в събота вечер.

Още по-близо до резиденцията на монарха - Бъкингамския дворец е ресторантът на хотел The Goring, който стана любим в кралското семейство заради майката на Елибазет II, която много го харесваше и редовно го посещаваше в почти вековния си живот, но нашумя отново заради сватбата на принц Уилям. В хотела бяха настанени булката, нейното семейство и най-отбрани гости, там беше и предсватбеното парти. От него тръгна и каретата на бъдещата херцогиня към церемонията. За кралските особи беше направен специален таен вход, който те използват за посещенията си.

Отново на ул. "Пикадили", Fortnum&Mason е магазинът със салони за хапване и пийване, който е най-често посещаван от кралицата и от Кейт Мидлтън - херцогинята на Кембридж, когато имат нужда да напазаруват нещо и да си отпочинат извън двореца, да видят хора и евентуално да поговорят с някои от тях. Прочути са чаените селекции, които продават тук.

В пряка на дългата и стръмна улица "Чаринг Крос", между ул."Оксфорд" и пл. "Трафалгар", на която специално ще обърнем внимание в предстоящия ни не след дълго опус за прочутия лондонски шопинг - къде, кога и как е най-изгодно да се пазарува, се намира ресторантът за британска модерна кухня The Ivy. Той е един от последните, посетени от кралицата по повод рожден ден на нейни близки. 100-годишното заведение е любимо и на други аристократи като братовчедите на монарха - фамилията Кент.

Партито за 80-ия рожден ден на кралицата, което още се помни, макар да беше преди 12 години, се проведе в друго от нейните любими кулинарни кътчета на Лондон. Тя го посещава и до днес в компанията на дъщеря си - принцеса Ан или с братовчедка си принцеса Александра, когато на знатните дами им се прииска да сменят за някоя вечеря ястията на дворцовите майстори и да опитат нещо различно, но не по-малко изискано. Бяха и на 90-ия рожден ден на нейната приятелка лейди Пенн, придворна дама на майка й, която е връстница на Елизабет II. Bellamy"s е посветен на прочутата френска кухня и се намира на две преки на юг от Claridge"s - на ул. Брутън, откъдето тръгна нашият августейши тур. Той е прочут с много ястия - от рибите и морските дарове до обикновеното телешко, за което се твърди, че е най-доброто в Лондон. Цените са от 26 до 40 паунда за ястие. Много сериозна, по френски, е винената селекция от Бордо, Бургундия и Рона. Така завършваме кръговата композиция.