В хакерската атака срещу НАП няма замесени данъчни служители. Това стана известно по време на изслушването на представители на прокуратурата пред временната анкетна комисия по случая в Народното събрание.

При атаката няма компрометирани електронни подписи и персонални идентификационни кодове, обясниха от спецпрокуратурата и посочиха, че НАП е реагирала и е взела много бързо мерки.

До момента са разпитани редица длъжностни лица, а разследването вече е в напреднал стадий, каза ръководителят на спецпрокуратурата Димитър Петров.

Прокурорите припомниха, че за хакерската атака на приходната агенция са обвинени трима души - шефът на "ТАД Груп" Иван Тодоров, който е в ареста, Георги Янков, Кристиян Бойков. Те са подведени по отговорност за участие в организирана престъпна група и в действия за създаване на смут.

При атаката, която беше през юли тази година, бяха хакнати данни на близо 5 млн. души.

С цел превенция срещу хакерски атаки са нужни препоръки и законодателни инициативи, каза председателят на временната комисия Красимир Ципов и определи ситуацията като усложнена.

На временната анкетна комисия беше поканен и главният прокурор, но той не можа да вземе участие поради служебни ангажименти.