Българската православна църква отбелязва деня на успение на св. Анна.

На този ден православната църква почита успението на Анна - светицата е родила Мария, която е бъдещата майка на Исус Христос. Св. Анна се смята за покровителка на брака, на семейството и майчинството, както и закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени. Праведните Йоаким и Анна дълго време нямали деца и много тъгували.

Макар и вече престарели, желанието и молитвите им към Бога били толкова искрени, горещи и всеотдайни, че той изпълнил молбата им. Един ден при Анна се явил Архангел Гавраил и й открил, че ще роди преблагословена дъщеря, чрез която ще се благословят всички земни племена и целият свят ще получи спасение. След девет месеца - на 8 септември, семейството било ощастливено с момиченце, което нарекли Мария - бъдещата майка на Исус Христос.

На този ден не се работи, защото жените ще раждат трудно или ще помятат. Иконата на св. Анна се окичва с цветя, пред нея се поставят дарове. Имен ден имат хората, носещи името Анна, Янa, Eнчo.

Православната църква почита св. Анна няколко пъти в годината. На 8 и 9 септември, когато се празнува Рождеството на Пресвета Богородица и се възпоменават нейните родители - св. Йоаким и св. Анна; на 9 декември, когато се празнува зачатието на Пресвета Богородица от св. Анна, и на 25 юли, когато е денят на успението (смъртта) на св. Анна.