Пред БНР Александров каза, че няма мотив за освобождаването му.
Той добави, че постоянно пише доклади, обяснява се за неща, които били абсурдни и между другото се занимавал с лечение на деца.

"Правят се нескончаеми проверки, затрудняват работата",
обясни още Александров.

Според него докладът на Инспектората към Министерството на здравеопазването, който е посочен като мотив за отстраняването му, е тенденциозен.

Вижте доклада


Александров обясни, че имало и друг доклад, отговор на който изпратил на 4 октомври.
Заповедта за уволнението му обаче е от 30 септември, което по думите му означава, че в министерството дори не са го чели.

Бившият директора на фонда заяви, че не се притеснява от нищо:

"Всичко, което е харчено е било в интерес на децата и придружителите им. Наемал съм апартаменти в посолските комплекси, има и договор с апартамент в Париж. Естествено всичко е заплащано по правилата на фонда".

Александров издаде, че заплатата му като директор е била по-ниска от тази хората на екипа, с които е работил.

Разказа, че последното заседание на фонда е било на десети септември, тъй като мандатът на Обществения съвет е изтекъл преди месец, а членовете му трябва да бъдат одобрени от Министерски съвет.

"В момента над 70 молби на болни деца чакат за одобрение. Само през миналата година от 837 молби са одобрени 715",
каза Калин Каменов, бивш председател на Държавната агенцията за закрила на детето и на Обществения съвет на фонда.

По думите му, са взимали експертни решения в рамките на 24 часа.

За сравнение, по време на предишния директор на фонда Николай Добрев са одобрени между 9 и 105 молби на болни деца годишно.

Изпълнителният директор на Българския дарителски форум и член на Обществения съвет към фонда Красимира Величкова коментира, че уволнението на Александров е тенденциозно, неаргументирано и политическо, каквито са последните отсранявания на хора, които ръководят агенции.

"Притеснителното е, че това се прави без оглед на професионалните компетенции и какво е направил г-н Александров и екипа му", обясни тя.

Според Величкова в направената проверка от инспектората се констатират административни нарушения, които не вредят на финансовата дисциплина на фонда и не се поставят под риск живота на децата.

Тя каза още, че заради всичките административни неразбории практически фондът не може да върши своята дейност.