Кодексът за социално осигуряване гарантира правото на социално осигурените български граждани да ползват болничен за периода на карантина. Това коментираха пред журналисти в парламента председателят на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова (ГЕРБ) и председателят на социалната комисия - д-р Хасан Адемов (ДПС).

Д-р Адемов обясни, че това право е визирано в чл.43 от Кодекса за социално осигуряване (КСО), където се визира правото на всички осигурени лица да ползват парично обезщетение за временна неработоспособност във времето на карантина.

По отношение на личния лекар, който издава такъв болничен лист, д-р Дариткова обясни, че, за да няма злоупотреби, следва той да получи потвърждение от граничните власти, които събират данни за лицата, идващи от региони, ендемични за коронавирус.

"Това по никакъв начин няма да натовари социалната система. Това са гарантирани права", коментира председателят на здравната комисия.

По думите й за всички останали случаи, които нямат отношение към системата за социално осигуряване, става въпрос за "доброволна карантина".

Дариткова обясни, че щабът, който е създаден във връзка с коронавируса, трябва да осигури връзката между гранична полиция и личните лекари. "Надявам се властите да се свързват със съответния личен лекар, защото всяко лице попълва документ и формуляр, в който упоменава, кой е неговият личен лекар", коментира д-р Дариткова.

Относно инструкцията на здравния министър от вчера лицата да ползват платен или неплатен отпуск, д-р Дариткова коментира, че най-вероятно не всички подробности вчера са били изяснени.

"Смятам, че в хода на изясняване на цялата нормативна уредба и тази възможност вече е предвидена", коментира тя.

Д-р Адемов от своя страна коментира възможността да се ползва платен или неплатен отпуск като "абсурд" при условие, че лицето е осигурено.

"Когато имаш право на парично обезщетение като осигурено лице, е абсурдно да ползваш платен или неплатен отпуск. Кодексът за социално осигуряване е категоричен. Има възможност за ползване на болничен лист за така наречената карантина", каза още Адемов.

"Подкрепяме разумните мерки срещу коронавируса, но те не трябва да са за сметка на хората и отпуските им", каза и лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в Народното събрание.

"Във връзка със засилващата се тревога за коронавируса, бихме искали да кажем, че ще подкрепим всички разумни мерки на правителството за защита на българските граждани от коронавируса. Това не трябва да става за сметка на хората. Указанията от вчера към онези, които са в доброволна карантина, въпреки че няма такова понятие, да ползват платен отпуск или ако нямат такъв - неплатен - са неадекватни и несправедливи", подчерта Нинова.

Тя настоя правителството да събере работодателите, НСИ, НЗОК и лекарите и да се намери адекватен механизъм, в който държавата поема разходите и обезщетява тези хора. "Каквито и да са мерките, не трябва да са за сметка на хората. Държавата в този момент трябва да си поеме отговорността", подчерта лидерът на БСП.

Според нея контролът върху злоупотребите също е в ръцете на държавата. "Настояваме за държавна позиция, правителствена и адекватни мерки, но не за сметка на хората. Не може да си губят отпуските или да плащат, че има такава опасност в България", обясни още Нинова.