Дневникът се предоставя безплатно на училищата, които изявят желание, като срещу 1,20 лв. на месец родителите ще бъдат уведомявани ежедневно чрез гласова комуникация, SMS или имейл за състоянието на техните деца в училище.

По три начина ще бъдат информирани родителите за състоянието на децата им в училище, обясни пред Дарик радио инж. Йордан Йорданов, управител на фирмата, създател на софтуера.
„В пакета са включени три канала за уведомяване. Първото е гласово уведомяване със синтезиран компютърен глас, 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата. Родителите могат да се обадят на единен телефонен номер, на който да получат тази гласова информация за децата си. Паралелно с това е предвидена и активна страна на електронния дневник. Когато има някакво събитие, той се активира и изпраща SMS на родителя със събитието, което е настъпило, ако родителят желае това. Предвиден е и трети канал - по имейл - чрез него ще се пращат по-обстойни по обем информации", каза още Йорданов.

По думите му 85 на сто от родителите и 90 на сто от учителите са на мнение, че електронният дневник ще повиши успеха на учениците, ще подобри тяхната дисциплина и ще промени към положително обществените нагласи за българското образование.
Той обаче допълни, че все още 15% от родителите са против този софтуер, тъй като предпочитат личния контакт с учителите и същевременно вярват на своите деца.

В други училища пък се въвеждат строги изисквания, съобщава вестник "24 часа". Ученикът няма право да демонстрира прояви на интимна близост в сградата, в района на училището и по време на час - пише в правилника на 32-а гимназия “Св. Климент Охридски” в София.
"При нас има деца от 1-и до 12-и клас и сме виждали как малките с жив интерес наблюдават как големите се гушкат по коридорите, а това не е възпитателно", обяснява директорката Нели Костова. Според документа учениците са длъжни оше да не се явяват с опасни обувки - маратонки с колелца и бутонки с шипове. Забранен също е пиърсингът по лицето.

Едно от елитните видински училища - СОУ “Цар Симеон Велики”, пък определя като недопустими за учениците дълбоки деколтета, голи рамене, прекалено къси поли и шорти, бюстиета, носенето на обеци от момчета в сградата.

В Професионална гимназия "Васил Левски" във Видин пък разрешават правилникът определя изисквания към облеклото: полите и роклите да са не по-къси от 10 см над коляното; обувките на момичетата да са с ток, не по-висок от 4 см; блузите и ризите да са не по-къси от колана на панталона или полата; облеклото да не разкрива елементи от бельото, както и да не се носят къси панталони и джапанки.