Според тях е много важно да накараш другите да се съобразяват с теб. Агресивните деца се забелязват, с тях всички се съобразяват. Всички им обръщат внимание, защото се страхуват от тях. Незабележимите деца губят в дългосрочен план, защото обикновено са самотни, нямат приятели, живеят с негативна нагласа, показва изследването, предаде БГНЕС.
Непрекъснато се говори на учениците колко е лошо да бъдат агресивни, но около тях присъстват непрекъснато агресивни възрастни - родители и учители. Срещу поведението на агресивен ученик рядко може да се направи нещо, защото и родителите му проявяват при общуване агресия. Затова и училището няма власт да предприеме нещо срещу агресията, коментира детският психолог.
В Бургас почти всеки ден има случаи на бити ученици. Малка част от побоищата обаче влизат в криминалната хроника. Потресаваща статистика сочи, че 40% от непълнолетните престъпници у нас за период от 10 години свършват в затвора за възрастни като рецидивисти. 80 на сто от рецидивистите с 5 или повече присъди са извършили поне едно от престъпленията си, когато са били непълнолетни.
Вчера при бой до смърт между ученици, уговорен в интернет, почина 16-годишно момче от Варна.
Заместник -кметът по образование на община Варна Коста Базитов съобщи днес пред БНР, че двама психолози са изпратени в Националната техническа гимназия заради трагичния инцидент с ученика Георги Чакъров вчера. От Министерство на образованието, младежта и науката са помолили кмета на града Кирил Йорданов да окаже съдействие за подобряване на психологическия климат там.
Базитов каза още, че съучениците на Георги Чакъров и момчето, с което са се били - Тодор Панайотов, са заявили, че няма да допуснат стълкновения между приятелите им. Той допълни, че се очаква произнасяне на компетентните органи за причината за смъртта на Георги.