3% от учителите, работили през миналата година в системата на средното образование, нямат правоспособност, 63% от преподавателите нямат професионално-квалификационна степен. На срещата стана ясно още, че 90% от безплатните учебници за учениците от 1 до 7 клас, са вече доставени по училищата, както и че през новата учебна година ще има около 60 000 първокласници. През миналата учебна година са уволнени осем директори на училища, 38 са с предупреждение за уволнение, 136 са наказани със забележка, предаде БНР.
При намаляването на броя на учениците конкуренцията между училищата се изостря и става дори нелоялна, каза министърът на образованието Йорданка Фандъкова, предаде БТА. Тя посочи, че директори на професионални училища са й съобщили, че има училища, които задържали удостоверенията на завършващите ученици в седми и в осми клас, докато успеят да ги привлекат да останат да учат при тях. Трябва да се привличат ученици в училищата, но по правилата, заяви образователният министър и обеща, че, ако има конкретен сигнал за подобна нелоялна конкуренция между училищата, ще бъде направена проверка.
Според Фандъкова сериозен проблем пред директорите на училищата е как да намерят добри учители по определени предмети. Има съкращения на учители, но има и специалности, за които от години недостигат преподаватели - по чуждите езици, по информационните технологии, а в големите градове, с повече деца и по други предмети, каза министър Фандъкова. Тя посочи, че затова директорите са принудени да назначават и неправоспособни учители по дадена специалност, но изрази надежда, че процентът на тези учители няма да е висок. По думите на Фандъкова на по-голямата част от преподавателския състав в образованието му предстои да се пенсионира в близките години и затова въпросът с кадрите в системата е сериозен. Трябва да се направи всичко възможно, за да може учителската професия да стане привлекателна за младите хора, посочи министърът.
Сред обективните проблеми в образованието министър Фандъкова открои демографската криза заради, която сериозно намалява броят на децата в училищна възраст. По думите й същевременно тя е придружена със съсредоточаването на млади хора с деца в по-големите градове и това води до закриването на училищата в малките населени места. Не бива обаче да се закриват училища, ако има ученици и оптимизацията да става само по финансови причини, заяви министърът.
На съвещанието бе съобщено още, че през учебната 2008/20097 г. са отпаднали от училище 8820 ученици от първи до 13-ти клас, като общият брой на учениците в страната е бил 802 437. Решението на проблема с отпадащите от училище ученици е дългосрочно, комоментира Фандъкова.  Според нея този проблем не може да бъде решен за две-три години. Той не е само български, съществува с  голяма сила и в много други страни, но има редица мерки за неговото решаване, които все още не са използвани у нас. По думите й един от начините е използването на по-гъвкава система за откриване на професионални центрове, както и по-голяма връзка между професионалното образование и бизнеса.