Всички училища в община Варна в понеделник, 20 ноември, ще преминат на обучение от разстояние в електронна среда заради възникналото бедствие. Решението на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков е във връзка с обявеното от кмета на община Варна бедствено положение и решение на общинския щаб, съобщиха от МОН.

В четири училища, където е необходимо време за отстраняване на нанесените щети от урагана, обучението ще е онлайн три дни - от 20 до 22 ноември, включително. Това са Основното училище "Васил Друмев", Основното училище "Константин Арабаджиев", Първо основно училище "Св. Княз Борис Първи" и Професионалната гимназия по текстил и дизайн.

Малко по-рано с пост във Facebook кметът на общината Благомир Коцев съобщи, че е изпратил официално искане до МОН за преминаване в режим на обучение в електронна среда от разстояние на територията на община Варна. В него Коцев уточнява, че режимът засяга както класните, така и извънкласните дейности.

Благомир Коцев пише, че условията в града са опасни за децата и тяхното придвижване до училище и престоят им там крият рискове за здравето им. В същото време е важно учебният процес да не бъде прекъсван, пише кметът и допълва, че затова смята, че най-доброто решение за града е понеделник, 20 ноември, да остане учебен, но само в онлайн режим.

Междувременно кметът на Варна съобщи, че детските градини и яслите на територията на общината ще работят в понеделник.

Коцев уточни, че са дадени строги указания децата да не се допускат на открито, заради опасността от висящи клони и предмети. Затворена ще остане детска градина "Дружба", заради прекъснато електрозахранване, което не може да се възстанови до утре.

Нормалната работа на детските градини и яслите се допуска само на закрито. Режимът на онлайн обучение за учениците се въвежда, за да се ограничи времето им на открито и придвижването им в опасни участъци. Висшите учебни заведения ще работят нормално при засилени мерки за сигурност, допълни Коцев.

Решението е взето въз основа на консултации с кризисния щаб и анализ на опасността за здравето на децата, родителите и учителите, поясни кметът и добави, че сигурността на децата е негов първи приоритет.

Екипите на терен продължават почистването утре в пълен състав.