Три години след като завършва средното си образование във Варненската търговска гимназия "Георги Раковски" Христо Ковачев вече ръководи екип в българския офис на британската компания ZigZag Global LTd. Основната дейност на дружеството, което наскоро бе придобито от световния гигант Global Blue, е като медиатор между търговски обекти и техните крайни клиенти.

Христо е от първия випуск, завършил Националната програма "Обучение за ИТ умения и кариера" на МОН. Тя осигурява обучение по програмиране и компютърни науки на ученици от X, XI и ХII клас през свободното им време и ваканциите. Само преди дни министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков връчи грамоти на отличниците от четвъртия випуск, завършил обучение по програмата.

В момента Христо ръководи екип за тестване на софтуер в международната компания. "Улесняваме и намаляваме цената на процеса по връщане на стоки, продадени онлайн", обяснява той. Започнал е работа в дружеството още като ученик по време на лятната си ваканция между XI и XII клас.

"Кандидатствах за позицията младши специалист - автоматизирано тестване на софтуер. Знанията, придобити по специализираните предмети като Компютърна архитектура и операционни системи, Програмиране и алгоритмични езици и Информатика, в комбинация с програмата "Обучение за ИТ умения и кариера" към МОН, ми дадоха увереността да се явя на интервюто", разказва Христо. "Тъй като компанията е чужда, персоналът също е от разнообразни етноси и националности - комуникацията беше изцяло на английски. Усиленото изучаване на езика и специализираният предмет Чужд език по професия ми помогнаха както с увереност, така и с обогатяване на речника ми. Успешно получих предложение за работа и го приех", споделя Христо.

Първоначално започнал на 4-часов работен ден в дружеството - сутрин ходил на училище, а следобед на работа във фирмата. "Нещата провървяха много добре. След като завърших през месец май 2020 г., компанията ми предложи 8-часов работен ден и аз приех. Обучението ми във Варненската търговска гимназия "Георги Раковски", свързано с официални документи (Счетоводство и Бизнес комуникации), ми помогна тъй като работим с официални документи и водим комуникация с клиенти", разказва младият ръководител екип.

Снимка: Пресцентър МОН

Работата му е свързана с IT - разработване на нови проекти, провеждане на интервюта на кандидати за позициите специалист - ръчно тестване на софтуер и специалист - автоматизирано тестване на софтуер. Друга голяма част от задълженията му е управлението на наличния персонал, поставяне на цели за лично и професионално издигане, контрол на качеството на продукта и тестване по критични дефекти в системата.

Самият той заявява амбиции да се развива професионално при сегашния си работодател, който му дава свобода за развитие. Паралелно планира да учи и висше образование, но в задочна форма, за да може да го съчетава с професионалните си ангажименти и кариерата.

"Знанията ми от Варненската търговска гимназия "Георги Раковски" и програма "ИТ Кариера" на МОН са незаменима част от професионалното ми развитие. Още в 10-и клас започнахме усилено да изучаваме Обектно ориентирани езици за програмиране, Алгоритми, Бази данни", спомня си Христо. "С оглед на това, че "Обучение за ИТ умения и кариера" се провеждаше в извънучебно време и беше концентрирана само върху знанията по тези дисциплини, много по-надълбоко се гмурнахме в света на IT. Все още поддържам контакт с лекторите ми както и от "ИТ Кариера" - др. инж. Пламена Йовчева и Петър Петров, така и от Варненската търговска гимназия - Никола Цанков, Галя Душева, Веселина Стоянова. Това са уникални учители, изградили ме като характер и знания в сферата на IT", споделя младият професионалист.