Ученик от Софийската гимназия по туризъм е мениджър на два елитни хотела в столицата. Той е от първата паралелка по хотелиерство в бившия ТОХ, днес - Софийска професионална гимназия по туризъм. Завършва трети по успех при мъжете, учи в УНСС - първо икономика на социални и културни дейности, после магистратура "Туризъм", след което записва докторантура в сферата на туризма. Развива се едновременно академично и професионално. Малко след завършването на средното си образование през 1998 година работи във хотели с високи категории, а от 2005г. заема мениджърски позиции в това число и Генерален мениджър в различни градове.

Днес Илия Иванов е Клъстър оперативен мениджър на "Рослин хотели" в София. Контролира работните процеси, организира корпоративни обучения. "По този начин се поддържа еднакво ниво на качеството на услугите", обяснява Иванов.

Казва, че основата за успех на големите вериги е стандартизирането на процесите, на всяка простичка дейност - от това как се посреща госта, как се сервира кафе, как се разговаря по телефона, един и същ корпоративен поздрав и пр. Важни са обученията на персонала, както преди започване на дадената позиция в хотела, така и периодично с цел налагане на новите тенденции и изисквания в бранша. Веригите първо в това инвестират.

Моят шанс бе, че веригата, в която започнах не търсеше ерудирани и готови кадри, а млади и готови да се учат хора. Обучаваха ни чужденци от централата. По време на тренинга работиш заедно с отговорник, проверяват те, включително с тайни клиенти и гости на хотела. И когато се обучиш, тогава започваш работа, казва Иванов.

На бал на хотелиерите

Младите момичета не мечтаят да са камериерки, но това не е само да минеш с прахосмукачката и да смениш това бельото. Гостът трябва да се чувство комфортно - стаята да е проветрена, ако сте били на плаж - да е пуснат климатик. Да са спазени стандартите при зареждането на стаята. Често хората работят, докато се почистват стаите, а предполага, че камериерката трябва да умее да общува. Затова в този бранш е важно да се владеят добре езици и техниките за отлично клиентско обслужване.

В хотелите, които се посещават от бизнесориентирани туристи, учениците могат да са изключително полезни. Чужденците идват по бизнес, но искат да разгледат града, да отидат в галерия или на концерт. Учениците биха могли да правят такива проучвания те са уникално поколение работещо с лекота със своите смартфони като лесно могат да откриват нужната информация и така ще са полезни за бизнеса и гостите, смята Иванов.

Той има идея за създаване на нова професия "Консиерж" у нас - това са хора, които отговарят персонално за гостите и за всички допълнителни услуги, които се търсят. Тези служители трябва да са изключително ерудирани личности с множество контакти в сферата на ресторантьорството, туризма, културата, транспорта - да могат веднага да резервират билет или да организират екскурзия до забележителност.

Иванов като ученик

Той си спомня, че когато е започнал работа - от нулата, е взимал двойна заплата от майка си, която е медицинска сестра. А като ученик в класа най-богатото дете е било с майка, която е работела в "Шератон". Но признава, че младите хора напоследък са отблъсквани от работодатели, които са некоректни с тях. Трябва да сме коректни - нашите служители получават всичко навреме, няма несправедливо глобен човек и където и да работят ми звънят и търсят съвет, казва Иванов.

Затова се опитва да помага на децата от своята гимназия, които работят на рецепцията в нашите хотели", казва Иванов. Той им дава доброволно достъп до хотелски софтуер за обучение. Защото много е важно ако си на рецепция бързо да се ориентираш коя стая е свободна и почистена, коя е подходяща, т.е. какво на кого, на каква цена и за какъв период можеш да продадеш. Важно е в началото да наблюдават служителите в хотела какво правят, после много практика и са готови за успешен старт, смята възпитаникът на софийския ТОХ, днес гимназия по туризъм.