С повече от 15 бойни и спомагателни кораби участват българските военноморски сили в международното учение "Бриз 2014", съобщиха от пресцентъра на учението.

Освен това в различните епизоди ще участват катери, два вертолета и повече от 1000 души личен състав на военния флот. В учението ще се включат два самолета на българските ВВС и взвод от сухопътните войски.

Чуждестранните участници са подводница, ракетен катер, патрулен катер и самолет от турските ВМС, патрулен катер от военния флот на Гърция, фрегата и миночистач от Румънските ВМС и ракетен крайцер и самолет от САЩ.
Втора постоянната група противоминни кораби на НАТО ще участва с четири плавателни съда.

Командир на учението е контраадмирал Димитър Денев, а началник-щаб – капитан I ранг Коста Андреев.

В различните сериали ще участват Гранична полиция, противопожарната служба, Морска администрация, болници, Областна управа, Община, Болнична база за активно лечение – Варна, Спешния център, Българския червен кръст и много други институции.

Основната идея на "Бриз" е да се подобри оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на участващите държави. Ще се извърши и сертифициране на щаба на ВМС за планиране и провеждане на морска операция съгласно критериите на въоръжените сили на  България и НАТО.

Най-внимателно ще бъдат отработвани борба с пожар и нефтен разлив след терористичен атентат, атака на подводница с подводни бомби, избягване на въздушни удари, а за пръв път ще бъде разиграно изтегляне на жив човек от водата на борда на хеликоптер.

Тази година кризисният сценарий е на измисления остров Вити Леву, на 70 мили от българския бряг, откъдето на сигурно място ще бъдат транспортирани голям брой бедстващи хора.

„Бриз` 2014” ще продължи до 13 юли.