Ученички от Попово са намерили плик с пари и го предали в полицията. Двете момичета са получили благодарствени грамоти от ръководството на Районното управление, съобщиха от Областната дирекция /ОД/ на МВР в Търговище.

На 18 май следобед седмокласничката в ОУ "Л. Каравелов" Татяна Стоянова и осмокласничката в Профилираната гимназия "Хр. Ботев" Виктория Борисова, вървейки по градския площад, изведнъж съзрели паднал на земята найлонов плик с 290 лв. Не се поколебали нито за миг в решението си веднага да тръгнат за полицията. Дежурните служители, на които предали намерената парична сума, ги поздравили за доблестта. След което в управлението своевременно установили кой е собственикът на изгубения плик.

Момичетата са били приети от началника на управлението гл. инсп. Ивелин Христов и от началника на група "Охранителна полиция" ст. инсп. Стефан Стефанов. Връчени са им благодарствени грамоти от името на ръководството на ОД на МВР.

"Родителите ви могат да се гордеят, че са възпитали деца като вас. Вярвам, че постъпката ви ще бъде добър пример и за ваши връстници, и ако някога на някого от тях се случи да намери чужда вещ, надявам да постъпи по аналогичен начин", е казал гл. инсп. Христов.

Снимка: МВР

Момичетата са били категорични, че никога не им е минавала и през ум друга мисъл освен тази - да предадат веднага парите в полицията. Така са ги учили вкъщи. Не се наложило, намирайки парите, да се консултират за решението си с когото и да е - били единодушни.

 "Първо си помислихме, че това може да е пенсията на някой възрастен човек... И че е много вероятно това да са последните пари на някого, с които той е разчитал да изкара месеца в настоящото трудно време на епидемия", са споделили двете приятелки. Едва след като предали парите в полицията, те се обадили на родителите си, които искрено се зарадвали и ги поздравили за стореното.

На срещата, за да им благодари лично, е присъствала и жената, изпуснала плика. Тя работи в потребителна кооперация, а парите били служебни.