От 1 февруари ученическите карти за градски транспорт в София ще са с нови цени, съобщи БНТ. Това е причината от началото на годината в пунктовете да отказват продажбите на карти за повече от месец напред. Какво се променя - децата до 14 години ще пътуват безплатно, месечната карта за по-големите ученици за всички линии обаче поскъпва с 5 лв. 

"Възможно е в средата на миналата седмица да е имало за кратко невъзможност да се зареждат карти при промяна на цените. Това отдавна е отстранено, но важното е да напомним, че към днешна дата, ако искате да заредите месечни карти за ученици, можете да го направите само за един месец", каза Димитър Дилчев, изп. директор на Центъра за градска мобилност.

Промените в цените важат за ученици, студенти и докторанти. За ученици над 14 години за метро или една линия наземен транспорт отново става 9 лева, за всички линии - 20 лева, а годишната - 200 лева. За студентите карта за метро или една линия наземен транспорт 9 лева, всички линии - 20 лева, годишна - 200 лева.

"При стартиране на новите цени, на новите превозни документи от 1 февруари ще можете да закупите отново годишна карта или да заредите ученическа карта за месец, два, три или колкото прецени родителят. За деца до 7 г. и от 7 до 14 години превозните документи вече са безплатни. Останалите познати към днешна дата ученически карти те вече важат само за деца над 14 години", обясни Димитър Дилчев, изп. директор на ЦГМ.

Безплатната карта за деца до 7 години ще е хартиена и към нея има допълнителен електронен носител, с който да могат да влизат в метрото, а тази за учениците от 7 до 14 г. ще е електронна и със снимка. Смяната на картите ще бъде безплатна и ще може да се направи във всеки един обект на ЦГМ след 1 февруари срещу удостоверение с документи за възрастта на детето и адресната регистрация на родителя, която трябва да е на територията на София.