Новата учебна година започва присъствено в цялата страна, а как ще протече тя решава всяко училище по отделно. Информация как ще протича учебният процес по време на коронавирусна пандемия даде председателят на Сдружението на директорите в България Асен Александров пред БНТ.

Все пак има общи заложени правила:

При случай на коронавирус в училище ще се изолира само класът, от който е заразеният ученик, за да не се поставя цялото училище под карантина.

 "Ще се стараем отделните паралелки да не се срещат, да не контактуват помежду си, така че, ако в кякоя паралелка се изолира положителна проба, да бъде лесно изолирана", обясни Александров. 

Всеки директор трябва да прецени дали да задължи учениците и учителите да носят маски в класните стаи.

В коридора всички трябва да са с маски - в затворените помещения извън класната стая - всички, и ученици, и учители трябва да са с маски.

Обмисля се поставяне на разделители по коридорите, както и използването на най-добрите и сигурни начини на дезинфекция.

Според Цвета Брестничка от Асоциация "Родители" положителното е, че училищата ще имат свободата да направят собствена организация спрямо спецификата си.

Брестничка припомни, че е наложително да се намери решение за децата, които нямаха устройства по време на дистанционното обучение, както и за тези със специални образователни потребности, в случай че се наложи да се премине към часове в неприсъствена форма.

Стои въпросът и за родителите, в случай че детето трябва да остане вкъщи.

Не е ясно още и дали тестовете са за сметка на родителите, ако се наложи да си ги правят.