Вчера трима ромски барони бяха арестувани за поръчителството и подготовката на убийствата на прокурора от Върховната касационна прокуратура Олег Янев, Върбанов и бизнесмена от Своге Шмит Точев. В ареста се озоваха братята от град Левски - Георги Иванов-Чамур и Васил Георгиев-Вачето, и бизнесменът от Костинброд Любомир Илиев, известен с прякорите Кардараша или Къдравия.

Днес Ицо Папата подчерта, че не познава прокурор Янев, но е имал спор чрез медиите с прокурор Борислав Сарафов, който в момента е шеф на специализираната апелативна прокуратура.

"Поводът за спора беше, че той защитаваше някои хора, които са извършили тежки криминални престъпления срещу мой първи братовчед, който беше застрелян в дома му. Познавам и тримата задържани – братята от град Левски и Любо Илиев – Кардараша от Костинброд. Отношенията ми с братята са прекрасни. Единият дори ми е колега. Той също участва в Мешерето. Това ме изненада страхотно. Никога не съм допускал, че те може да имат нещо срещу мен. Между нас никога не е имало конфликт. В Мешерето е имало спорове, но това е нещо нормално", коментира Върбанов.

Папата припомни, че преди 4 години е подавал няколко сигнала за покушения срещу него. По думите му до момента три пъти са се опитвали да го убият. Той още не е викан за разпит в прокуратурата, но очаква това да стане скоро.

Днес се очаква да бъдат повдигнати обвинения срещу тримата арестувани. По случая е работило специализираното звено към Върховната касационна прокуратура. Все още не е ясно дали случаят ще се разследва от спецпрокуратурата или Районната прокуратура, тъй като предстои до се уточни дали обвинението ще е за организирана престъпна група или подготовка за убийство.

Все още се изяснява и дали прокурорът Олег Янев, известен с работата си като следовател по убийството на Андрей Луканов, е станал мишена на тримата ромски лидери заради работата си.


Пловдивският окръжен съд остави без уважение искането за изменение на взетата мярка за неотклонение „задържане под стража” на Кирил Рашков и го остави окончателно в ареста.