На редовния си месечен брифинг министър Валентин Радев оповести обобщените резултати от дейността на МВР през 2017 г. , както и заложените цели за настоящата година. В брифинга участваха заместник-министрите Красимир Ципов, Стефан Балабанов и Милко Бернер, както и главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов.

Най-много умишлени убийства са регистрирани в София-град - 27, следват Плевен - 11, Стара Загора - 10 и Пловдив - 9. 

Регистрираните престъпления за 2017 г. са 104 237,  заяви вътрешният министър Валентин Радев. Най-много престъпления са ставали в Бургаска област, следвана от Софийска област и Плевенска. През миналата година са установени 51 603 извършители на престъпления или с 3% по-малко от 2016 г. 

През 2017 г. са заловени 697, 7 кг. хероин, 42,05 кокаин, 1579,77 марихуана, 33821,9 канабис, 727,1 кг синтетични HB, 2926 таблетки синтетични HB.

Министърът коментира някои от основните направления на дейност и подчерта, че усилията на политическото и професионално ръководство са насочени към постигане на още по-голяма разкриваемост на престъпленията, към активно противодействие както на организираната, така и на конвенционалната престъпност.

Радев отбеляза очевидния и за европейските партньори резултат от ефективните действия по опазване на границата ни, оценката на тютюнопроизводителите за резултатите, постигнати в противодействие на контрабандата на акцизни стоки, видимия резултат от работата на ГДБОП, особено в областта на киберпрестъпността. Очевидни са и успехите на разследващите полицаи.

Вътрешният министър не скри притеснението си от очертания показател за снижаване на възрастовата категория на извършители на престъпления. В този смисъл той припомни извършеното от служителите на МВР, заедно с Министерството на образованието и Социалните служби по места, за да могат 11 000 деца да се завърнат в учебните заведения.

В частта - опазване на обществения ред и конвенционална престъпност вътрешният министър отбеляза, че в системата през изминалата година са назначени 1000 нови служители, голяма част от които ще работят към мобилните екипи, покриващи малките населени места в областите на страната. Стремежът е да се осигури полицейско присъствие там, където е идентифициран проблем, както и да се даде възможност на хората по-лесно да подават сигнали за нередности и извършени престъпления. Министър Радев уточни, че ще продължи и въведената добра практика за патрулиране на съвместни екипи по време на летния сезон в курортите.

Той се спря и на един от водещите приоритети за ръководството - ефективното противодействие на т.нар. телефонни измами. В ГДНП бе обособен сектор с това направление, чиято задача е извеждането и анализирането на основните тенденции в този вид специфични престъпления, както и установяването на извършителите. Резултатите до момента, макар и бавно, са положителни. Същевременно с това продължават и превантивните действия, както от министерството, така и от областните дирекции по места. Зам.-министър Балабанов допълни, че само преди дни, по инициатива на ръководството на ведомството бе проведен разговор с електропреносните дружества, на който бе обсъден проект в платежните документи да бъде включен кратък предупредителен текст към потребителите, изписан с червени букви.

По отношение на предприетите стъпки за намаляване на административните тежести за гражданите, зам.-министър Ципов отбеляза, че в тази насока са направените промени в нормативната уредба, касаещи облекчаване на процеса по регистрация на закупените автомобили, както и по прекратяване и възстановяване на регистрацията на автомобили с установени технически проблеми. Пътната безопасност е във фокуса на вниманието на институцията. Данните сочат, че се работи в правилната посока, предприемат се всички мерки, включително и нормативни, за да се постигне траен резултат. В общата цел са включени и редица министерства и неправителствени организации, голяма помощ в тази посока оказват и медиите.

В рамките на представения анализ зам.-министър Бернер припомни, че разполагаме със 160 млн.евро от ЕС по линия на т.н. спешни мерки по различни фондове. МВР полага усилия за разработването и изпълнението на проекти, свързани с подобряване на техническото оборудване и компютърните системи, както и за надграждане на интегрираната система за наблюдение и охрана на държавната ни граница. Той увери, че над 50% от средствата вече са договорени, а тенденцията е до септември 90% да бъдат усвоени. Бернер отбеляза, че работата по тези проекти е сложна и специфична, част от трудностите идват и от последващи обжалвания на компании, които не са спечелили съответното реализиране на проекта. Той увери, че ръководството на МВР има готовност за допълнително предоговаряне на сроковете с ЕС за пълното усвояване на отпуснатите средства.

В частта на извършеното в сферата на социалната политика на министерството, министър Радев изрази задоволство от постигнатото и подчерта, че ръководството на ведомството прави всичко необходимо, за да постигне целта за ежегодно увеличение на заплатите на служителите. Той акцентира и върху изграждането на качествени професионалисти – цел, която изисква повишаването на капацитета на Академията на МВР. Подготовката на кадрите, както и мотивацията на служителите да работят във ведомството са едни от основните цели, заложени през настоящата година.