Цигулката беше открадната от световно известната цигуларка и виртуоз на този инструмент Мин-Джин Ким през ноември 2010 г. в заведение за бързо хранене на лондонската гара "Юстън", заедно със скъпоценни лъкове за над 70 000 лири.

След сигнал от Интерпол полицията в България иззе цигулка, за която смяташе, че е откраднатия инструмент, изработен от италианския майстор Антонио Страдивари през 1696 г.

Макар и на цигулката да е било изписано неговото име, експерт констатирал след изследване, че намереният инструмент е копие на по-малко от 100 години с ограничена стойност, отбелязва вестникът.

"Смятаме, че това е копие, направено или в Германия, или в днешна Чехия преди не повече от 100 години", заяви главен инспектор Сайън Тейлър.
Той отправи нов призив за предоставяне на информация на полицията и заяви, че наградата за връщането на цигулката остава 30 000 паунда.

В случая бе замесен братът на ромския бос и шеф на мешерето Ицо Папата – Любен.

Днес полицаи в Шумен иззеха цигулка с надпис "Страдивариус" и близо 90 старинни книги, предназначени за продажба в сайт. Назначена е експертиза за цигулката.