Осемдесет процента от строежа на летището, което ще бъде едно от най-големите в света, са вече завършени, каза Арслан.

Проектът има за цел да поеме нарастващия трафик през турския мегаполис.
Под управлението на президента Реджеп Тайип Ердоган Турция изгради високоскоростни ж.п. линии, висящи мостове и тунели под морето, напомня Ройтерс.

Летището е един от мегапроектите на Турция, сред които бе също откритият през 2016 г. трети мост над Босфора. Плановете включват също изграждане на огромен изкуствен канал в Истанбул, през който да преминава част от морския трафик между Черно и Мраморно море.

Веднага след откриването на третото летище пристигащите самолети ще бъдат отклонени от летище "Ататюрк" към новия аеропорт, каза Арслан.

Новото летище ще е достатъчно голямо, за да поеме 114 самолета в едно и също време, а когато започне да функционира в пълна степен, то ще осигури работа на 225 хиляди души.

Министърът заяви, че в проекта са инвестирани около 10,2 милиарда долара, като той ще генерира около 22,2 млрд. долара за 25 години преди отчитане на ДДС.
Сега действащото летище "Ататюрк" в Истанбул, което е сред петте най-натоварени летища в Европа, ще бъде закрито, след като новото летище започне да работи.