Географската карта е в специални CD-та, като учебно помагало към новите турски учебници по история. На 18 септември скандалните дискове са раздадени на всички училища в Инстанбул, като част от образователен проект за родители и ученици, съобщава БНР, цитирано от БГНЕС.
Грешната карта е разширена така, че на територията на Турция, попадат освен българските земи на югоизточна Тракия, богатите на петрол райони в иракски Кюрдистан, някои райони на Армения и Грузия, и гръцките острови Крит, и Родос.
Границата разделяща Кипър на гръцка и турска част, е заличена, а Кипър е боядисан в цвета на Турция.
След избухването на скандала новият шеф на образователната дирекция на Инстанбул Моамер Ялдъз заяви, че е шокиран от картата и я определи като огромна и недопустима грешка, която може да породи остри дебати. След като се извини публично за гафа на своя предшественик, изготвил картата, Ялдъз съобщи, че вече е започнало разследване по случая в Турция.
Сериозен пропуск в новите учебници по история пък е, че национални празници на светската република като 30 август, денят на победата, и 23 април - ден на националната независимост и младежта, не са отбелязани изобщо.