Това каза на пресконференция председателят на Българския червен кръст Христо Григоров, предаде “Фокус”. Пенчо Бабукчиев, началник на планинските спасители към БЧК, обясни, че туристите трябва да обръщат голямо внимание на обувките си като излизат в планината. "За съжаление сега повече от половината туристи в планините са с чехли или обувки, които нямат добро сцепление със скалите. Туристите трябва да носят и раница на гърба си, а не пликове в ръцете си. Раницата на гръб им помага да запазят равновесие и да имат опора", каза той.
Друга препоръка на спасителите е, когато излизаме в планината, независимо, че е лято, да имаме и щеки, на които да се подпираме. Наличието им може да ни помогне да се задържим, в случай на залитане.
При гръмотевична буря в планината Пенчо Бабукчиев съветва максимално бързо да се слезе ниско надолу. Криенето под отделни дървета представлява опасност, обясни той. Бабукчиев препоръча да се избягват и водните басейни.
"Планинската спасителна служба към БЧК трябва да е изведена като приоритет, защото спасява човешки животи", каза още Христо Григоров. Той обясни, че малкото финансиране на службата ще бъде поставено като въпрос за решаване пред новото правителство. 530 000 лв. са предоставени на ПСС за тази година, които не достигат и оттам настояват за тази сума да бъде увеличена. БЧК ще искат новият кабинет да осигури по-високо финансиране за дейностите на планинските спасители.
Григоров подчерта, че в БЧК имат разбирането за трудностите при криза и че не могат да се искат много средства. По думите му обаче в новото управление на страната има млади и модерни хора, които ще осъзнаят необходимостта от по-доброто финансиране на ПСС.