В серия от истории Ви представяме как добрата подготовка дава успешен старт на изучавалите професия.

Учат заедно в Професионална гимназия "Ана Май" в Пловдив, печелят конкурси и състезания по панорамите на професионалното образование, вземат дипломите и вече работят заедно. Това са Тихомир Кирев, Деница Тютюкова и Георги Ириков.

23-годишният Тихомир Кирев открива първия си фризьорски салон през 2019 г. в "Кючук Париж", в който в момента работи Георги (на 24 години). През 2022 г. Тихомир отваря врати ново луксозно студио за красота в центъра на Пловдив и така рамо до рамо с други професионалисти стават голям екип в Бюти сферата.

"Училището ни даде солидна подготовка и основа за успешен бизнес, но трябва и да се трудиш усилено", казва Тихомир.

Самият той работи от 2014 година и трудно може да си спомни първия клиент. Сега салоните му са търсени от хора от всички сфери, споделя, че има клиенти и от шоубизнеса, но не иска да цитира имена от лоялност към тях.

Казва, че постоянно имат стажанти от гимназията, в която са учили. Предават опит и не крият тайните на занаята, не се притесняват от конкуренция. Учениците заслужават да бъдат подпомагани. В Пловдив винаги има работа в тази сфера - местните държат на външния си вид.

Деница и Тихомир

Снимка: МОН

Деница е била в един клас с Тихомир. След бала през 2019 г. двамата имат уникално преживяване - избрани са да представят България на световно състезание в Китай. За доброто си представяне получават грамоти от МОН.

Много е важно да видиш как се работи в другите държави, посещението ни в Китай беше полезно, казва Деница. Тя е завършила козметика, но обича да рисува и избира да се занимава с маникюр. Първо е работила у дома, после в София и в един момент получава предложение от своя съученик да станат екип. "Четири години се борих и накрая успях, правя различни неща", казва Деница.

Деница Тютюкова

Снимка: МОН

Георги е завършил организация на технология на козметичните услуги, успоредно е изкарал и курс за фризьорство в същото училище. Трупа опит като се включва в проекта на МОН "Ученически практики - фаза 1", а сега е наставник на ученици от гимназията, която е завършил. Преди да се дипломира започва работа в село Хвойна, като привлича клиенти. След това започва работа в звездния екип на Тихомир.

"Работя ударно по цяла седмица и уча мениджмънт на туризма в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", казва Георги.

Георги Ириков

Снимка: МОН

Обича да пътува в различни държави в рядкото време, когато не е на работа. Всички имат доста работа и развиват своите умения.

Снимка: МОН