С три медала - един сребърен и два бронзови медала, се завръщат българските ученици от националния ни отбор след участие в 13-та Международна олимпиада по астрономия, която се състоя в Коломбо, Шри Ланка. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Сребърен медал е спечелил Иван Попов - ученик в Природо-математическата гимназия /ПМГ/ "Яне Сандански" в Гоце Делчев, който е получил и специален диплом за най-добър резултат на наблюдателния тур.

Бронзови медали са завоювали Явор Йорданов от Националната природо-математическа гимназия /НПМГ/ "Акад. Л. Чакалов" в София и Васил Николов от Първа частна математическа гимназия в София.

Калина Георгиева - ученичка в Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна, и Георги Апостолов от ПМГ "Акад. Н. Обрешков" в Бургас, са получили диплом за участие.

В олимпиадата са участвали 83-ма ученици от 14 до 18-годишна възраст от 18 държави. Те са се състезавали в две възрастови групи - младша и старша. Състезанието е било в три състезателни тура - теоретичен, практически и наблюдателен.