В 12.00 ч. - предварително обявения срок, Министерството на отбраната получи отговори на запитването за предоставяне на предложения за доставка на нов тип боeн самолет, съобщиха от министерството. Отговорили са три държави за четири типа бойни самолети.

Официалното отваряне на предложенията ще бъде извършено днес от 15.00 ч. в Министерството на отбраната в присъствието на официални лица, представители на държавите, отговорили на запитването, и медии.

В проекта за инвестиционен разход, одобрен от Народното събрание, се предвижда за проекта за модернизация на ВВС с нов тип боен самолет, да бъдат отделени 1,8 млрд. лева с ДДС за 8-9 самолета. Като примерна схема е предложено машините да се изплащат разсрочено в следващите 9 години.

Първите изтребители с наземното оборудване, въоръжение и обучение, трябва да са доставени до 3 години от подписване на договора.

Изпратено е искане за получаване на оферти за американски Ф-16 и Ф-18 от САЩ, Португалия и Израел, а "Юрофайтър" от Германия и Италия, за "Рафал" до Франция, както и "Грипен" до Швеция, включително новопроизведени и употребявани.

Очаквайте подробности.