Трето дарение от вода за пернишкото село Люлин бе направено от гражданската платформа "Изправи се.БГ". Хората там нямат вода от което от две седмици.

Дарението от 3600 литра минерална и трапезна вода е третото от кампанията „Вода за Перник, вода за България“.

Вчера председателят на гражданската платформа Мая Манолова и представители на сдружението доставиха в пернишкия квартал „Църква“, където от четири дни нямат вода, 11 000 литра вода.

Дарението бе прието от кмета на квартала.

В свое видео Манолова заяви, че „хората бедстват заради безхаберието на управляващите във ВиК-сектора.“

„Водата, която доставихме, е нашият жест за съпричастност и ще продължим с кампаниите за доставяне на вода. Управляващите да обяснят на хората кога ще им бъде възстановена водата”, каза още тя.

На 30 декември представители на граждаснкото сдружение дариха 2730 литра вода в Перник. Днес ще бъде третата поред доставка с вода за хора, които са на воден режим. До момента са дарени 13 730 литра вода. В неделя ще има четвърто дарение за друго пернишко село – Мещица.

От петък Перник е на още по-строг воден режим. Вместо 8 часа, от чешмите вода тече по 7. Заради режима всеки ден в различни часове и точки в града се раздава вода, дарена на Общината.

Перничаните няма да плащат повече, за и без това малкото вода, която ползват. Понякога хора чакат с часове и признават, че има напрежение между тях.

Регионалната здравна инспекция в Перник пък издаде предписание за затваряне на филиала на детска градина номер 9 "Калина Малина". От днес ВИК дружеството започва смяна на водопреносната мрежа от главния водопровод до детската градина.

От РЗИ Перник увериха, че няма други сигнали за некачествена вода в града. А перничани вече се готвят за пореден протест заради водния режим в града.