Днес и утре движението на автомобили в центъра на София и други райони от града ще бъде сериозно затруднено. Причината са пристигащите делегации на лидерите на държавите от ЕС и Западните Балкани за срещата на върха, която е част от програмата на българското европредседателство.

От Столичната община призовават жителите на града да не използват личните си автомобили за придвижване, а да изберат градския транспорт.

По повод председателството затворени за движение на автомобили ще бъдат улици и булеварди в центъра на София и квартал "Лозенец", в района на хотел "Маринела", където ще отседнат делегациите.

Ще бъде ограничено паркирането и пред Националния исторически музей, хотелите "Хилтън" и "Балкан".

През целия ден на 17 май напълно спряно ще бъде движението на автомобили по бул. "Витоша" между бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Пенчо Славейков".

Ограничения ще има и на околовръстното шосе в близост до резиденция Бояна, където ще бъдат посрещнати част от ВИП гостите.

Снимка: bTV

На 17 май ще бъде блокиран и бул. "Цариградско шосе" заради протест на превозвачите. Те ще излязат с камиони и автобуси на булеварди, за да протестират срещу новите правила за работата им, които обмисля Евросъюза.

От общината предупредиха за закъснения на градския транспорт. "Ще се направи всичко възможно да бъдат наваксвани, но основният призив към гражданите е те да не използват личните си автомобили", каза зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев.

Очаква се в петък трафикът в града да се нормализира.