Криминалисти от сектор „Грабежи” в столичната дирекция на полицията и техни колеги от Четвърто РУП задържали непълнолетния на 15 февруари при акция в квартал „Лозенец”, съобщиха от пресцентъра на МВР. Той е уличен и в няколко други дръзки грабежи и кражби в София. Полицаите стигнали до него след получена информация за крадени вещи, които опитвал да продаде.

Серията престъпления започнала през ноември, когато той задигнал от софийски университет лична карта на 20-годишен младеж и я ползвал при пласиране на част откраднатото в заложна къща.

В хода на разследването било установило още, че от 21 януари до задържането му младежът е извършил още четири грабежа и две кражби. На 21 януари нападнал свой връстник в подлеза на НДК, набил го и му откраднал мобилен телефон.

На 23 януари вечерта проникнал в помещението зад регистратура на столичната болница, където преби с палка служителката и ограби целия оборот от деня. Първоначално беше съобщено, че е отмъкнал 30 000 лева, но разследването установило, че сумата е 40 000 лв.

В началото на февруари пък, докато бил на купон при свой познат в кв. „Лозенец”, непълнолетният откраднал три мобилни телефона, които веднага пласирал в заложна къща.

На 13 февруари се разходил из столичен МОЛ, откъдето откраднал скъпоструващ марков часовник, а вечерта в кв. „Иван Вазов” нанесъл побой на жена и я ограбил. Жертвата се разделила с дамската си чанта, в която имало 1300 лева и мобилен телефон.

Два дни след последния грабеж младежът извършил още една кражба - на мобилен телефон от физкултурен салон на столично училище. Част от парите похарчил в казина, а друга – в нощни клубове и дискотека.

От заложната къща полицаите иззели трите мобилни телефони, били открити и апаратът, задигнат от учебно заведение, както и собственикът на скъпоструващия часовник.
17-годишният е задържан за 24 часа, повдигнато му е обвинение и е освободен с мярка за неотклонение „надзор” от инспектор от Детска педагогическа стая. Работата по документиране на престъпната му дейност продължава, уточниха от МВР.