Тленните останки на патриарх Неофит ще бъдат положени днес за поклонение в малкия храм "Света Марина" в двора на Софийската света митрополия. Това съобщи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан в ефира на "Денят започва".

Снощи в 22.22 часа Негово Светейшество издъхна в реанимацията на Военномедицинска академия в София, където бе приет с белодробно заболяване преди повече от четири месеца. Патриарх Неофит бе на 78 години.

"Там да стане поклонението, защото той е свързан с тази светица - Света Марина, а и докато се реши датата и мястото на опелото и подробностите - поканата на предстоятелите на повсеместните църкви. Ще имаме заседание на Светият Синод около достойното изпращане на патриарха", добави владиката.

Западно и Средноевропейският митрополит Антоний уточни, че опелото на патриарха вероятно ще е в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски". 

"В храм "Света Марина" ще се съберат само членовете на Светия Синод, които ще извършат трисагии, а оттам нататък ще бъде съобщена официалната информация къде ще бъде поклонението. По традиция опелото на патриарсите се извършва в "Свети Александър Невски", обясни владиката.

Варненският митрополит Йоан отказа да коментира дали главата на Българската православна църква е оповестявал предварително волята си къде да бъде погребан. Той призова църковния народ да се помоли за Негово Светейшество.

"Негово Светейшество вчера се упокои у Господа. Тази скръбна вест покруси светата ни родна българска православна църква. Негово Светейшество оставя трайна диря в най-новата история на БПЦ. Всеки, който се е докосвал до неговата личност, е оставал винаги с най-топли чувства. Той беше събирателен образ, Ангелът на църквата, молитвеник, смирен човек, изключително търпелив, аристократизъм, умереност, внимателност, спокойствие, изключителен музикант, изключителен певец. Неговият глас между 1000 гласове се разпознава. Песнопения, които той е пял остават в съкровищницата на църковната музика", добави той.

Варненският и Великопреславски митрополит коментира и избора на Сливенски митрополит, който беше касиран и отложен.

"Бог да ни помага на всички, за да можем да направим този избор, така както поръчва уставът, за да изпълним дълбоко отговорната задача. Всеки да запази духовния мир и спокойствие и да направим този избор. Ние си имаме своите несъвършенства, но важното е човек да не забравя Божията любов към човека и ние да бъдем отговорни за делата, които вършим", уточни владиката.