Докато са малки, учим децата си да се грижат за себе, адаптирайки се в света и социалното устройство, в което са се родили: да се пазят да не се наранят или бъдат наранени, да изградят базови хигиенни и здравословни навици и да се държат социално приемливо, за да не попаднат в черния списък на аутсайдерите. Градим самочувствието им като ги учим да се харесват и приемат физически такива каквито са и ги насърчаваме да развиват потенциала си. Чисто и подредено.

И после идва пубертетът

Но не си мислете, че той идва подмолно и тайно, за да съсипе целия ви стратегически план за благополучие на вашето дете, изтривайки от него всичко научено досега и вкарвайки в главата му огромни количества въздух. Не. Той най-често манифестира с миризма на кисела пот и покриване на финото досега детско лице с безброй миниатюрни грапавини, все едно пръснати под кожата песъчинки.

Пубертетът е време на промени и открития за вашето дете. За вас е време за предизвикателства. Психоемоционалният аспект в тази възраст няма да обсъждаме, защото той касае предимно вас, родителите. Ако питате подрастващите - те са си много добре и изобщо не разбират как може такива готини хора (визират вас) да се превърнат в подобни досадници? И какво пък чак толкова е станало, че крещят от сутрин до вечер и все са недоволни?

А вие често не знаете откъде да започнете: от поведението ли, от рязката промяна на емоциите, от физическите промени, от неглижирането на хигиената за сметка на прекомерното взиране в огледалото, от смяната на вкусове, стилове, прически, хобита или да си вземете неплатен отпуск и солиден банков заем и да изчезнете на самотен остров.

Изчакайте малко! Вие с какво помните вашите подрастващи години? С отношенията с приятелите ви вероятно, с любовните трепети и евентуално с някоя и друга пъпка. С неудобството в часовете по физическо, в които трябва да потиснете киселата си пот и някак това да не повлияе на самочувствието ви. С промените във физиката си, но не и с неусетната работа на хормоните. Не и с импулсивните изблици от едно на друго настроение, защото в своята глава вие сте можели да назовете с точност всеки дразнител, уповавайки се на безупречна за момента логика. Това, че никой не ви е разбирал, си е негов проблем. Така че оставете децата и техния пубертет и направете това, което е по силите и по джоба ви. Купете им адекватна за възрастта козметика. И им се радвайте!

Проблемът акне

В пубертета акнето е проблем номер 1 за подрастващите. Това е кожно състояние, повлияно хормонално чрез увеличаване активността на себумните жлези (жлези, които произвеждат мазния секрет на кожата) и съпътствано често от възпаление и растящ бактериален налеп. Вариантите на акнето могат да са черни или бели точки (комедони), папули и пустули (възпалени пъпки) или цистични лезии - по-големи и болезнени гнойни пъпки. Класическите съвети включват редовно почистване на лицето с подходящи продукти, избягване на грим и мазила, които могат да запушат порите и категорично въздържане от стискане на пъпките, за да се избегнат инфекции и белези.

Испанският козметичен гигант Laboratorios BABE разполага с цялостна грижа за кожата на лицето, особено такава, склонна към акне или вече с проявен проблем.

Дермасептичният им течен сапун няма аромат, но е подходящ за всички типове кожа и за цялото тяло, като е изключително показан в ситуации, изискващи и по-високо ниво на хигиена - плувни басейни, фитнес зали, болнични и учебни заведения, при смяна на контактни лещи. Дерматологично тестван със 100% поносимост на кожата, този сапун ограничават развитието на микроорганизми, възпрепятства появата на миризми и възстановява баланса на кожата при външни въздействия.

Снимка: Laboratorios BABÉ

Към специалната серия срещу акне Stop AKN има три продукта: Почистващ и измиващ гел, който нежно отстранява патогените и задържаните мъртви кожни клетки, Концентриран гел против локални несъвършенства, който има изсушаващо действие и спомага за намаляване на акнето и Матиращ и Хидратиращ крем, който не позволява изсушаване или дразнене на кожата. Формулите и на трите продукта активно регулират производството на излишен себум и подпомагат естествения процес на възстановяване на кожата.

Снимка: Laboratorios BABÉ

Макар и да си тръгва лятото постепенно, слънчевите лъчи целогодишно оказват своето влияние върху кожата, като я изсушават, нарушават естествената й бариера и я излагат на фотостареене. Матиращият суперфлуид на Laboratorios BABE е създаден за целогодишна употреба при мазна и акнетична кожа. Той съдържа много висок спектър на защита срещу UVA/UVB, IR лъчите както и при синя светлина (HEV). Продуктът се предлага прозрачен и с цвят, за да посрещне нуждите и на момичетата, и на момчетата и не съдържа минерални масла, но пък е водоустойчив.

Снимка: Laboratorios BABE

Стоп на неприятните миризми!

Две са зоните, които търпят промяна в подрастващата възраст, свързана с неприятни миризми, отново от хормонален произход: подмишниците и интимната област. Отделянето на специфична пот налага по-честа нужда от лична хигиена, а понякога и това не помага - много често тинейджърите се оплакват, че дори след баня долавят неприятната миризма. Към ползването на део-ролони против изпотяване трябва да се подхожда внимателно и прецизно, защото те могат да запушат порите е да засилят бактериалния растеж, а и не винаги съставките им допринасят до нещо повече от временен приятен аромат.

Рол-онът против изпотяване на Laboratorios BABE е унисекс и не оставя петна. Подходящ е дори за много чувствителна и деликатна зона и гарантира ефективна защита през целия ден.

Снимка: Laboratorios BABÉ

Интимната грижа при момичетата е основна част от хигиената и здравословното състояние, особено при наличие на менструация. Вагиналният pH баланс е деликатен и не трябва да се използват агресивни измивни препарати от общата хигиена - сапуни и душ-гелове. Трябва да се действа внимателно и при употреба на пяна за бръснене, лосиони на алкохолна основа и други техники за обезкосмяване, защото те могат да се превърнат лесно в транспортери на бактерии и други патогени.

Специфичната интимна хигиена чрез Интимния гел на Laboratorios BABE е изключително нежен, с адаптиран за интимната зона pH и подходящ и при гинекологично лечение. С него момичетата ще се чувстват защитени през целия ден.

Снимка: Laboratorios BABÉ

Както при интимната грижа, така и при изпотяването, е важно да се ползват дрехи и бельо от естествени материи (за предпочитане памук) и те да се подменят регулярно. Създаването на здравословни навици е важно не само за физическия аспект на здравето, но и за психо-емоционалния. Доброто самочувствие и увереността на младия човек в себе си са фундаментални качества, за които вие можете да допринесете много. А и кой тинейджър ще откаже продукти с подобна визия?


 

Материалът се публикува със съдействието на Медикъл Пойнт