Редакцията на "Тайм" смята, че именно главата на римокатолическата църква е оказал най-голямо влияние на световните събития през отиващата си година.

"Рядко се случва нов актьор на международната сцена да привлече толкова голямо внимание толкова бързо, както сред младите, така и сред по-възрастните, както сред вярващите, така и сред скептиците", обясни главният редактор на "Тайм" Нанси Гибс, цитирана от Франс прес.

На сайта на списанието се посочва, че първият папа от страна извън Европа от 1200 години насам е започнал да трансформира едно място (църквата - б.р.), което измерва промяната в столетия.

Говорителят на Ватикана отец Федерико Ломбарди, цитиран от ДПА, каза, че папата "не търси слава или успех", но "определено ще е щастлив", ако признанието помогне за разпространяването на божиите послания.

"Положителен сигнал е, че едно от най-престижните отличия в международните медии се дава на някой, който прогласява пред света духовни, религиозни и морални ценности и издига мощен глас за мир и по-голяма справедливост", допълни Ломбарди.

На второ място в годишната класация на "Тайм" е бившият сътрудник на Агенцията за национална сигурност Едуард Сноудън, на трето - активистката на американското движение за правата на сексуалните малцинства Едит Уиндзор, а на четвърто - сирийският президент Башар ал Асад.

Списание "Тайм" присъжда наградата "Личност на годината" на хора или неща, които са повлияли най-много на културата или са имали най-силно присъствие в новините.

Миналата година изданието отличи американския президент Барак Обама за това, че е "открил и създал ново мнозинство, че е превърнал слабостта във възможност и че се е стремял, в условия на големи беди, да създаде един по-съвършен съюз (САЩ)".