Това предупреди старши инспектор Златка Падинкова от сектор „Измами“ на Национална полиция по БНТ.

Старши инспектор Златка Падинкова посочи, че на този етап продължават активно да използват румънски сим-карти и да действат от територията на нашата северна съседка - Румъния.

"В началото на годината проведохме няколко операции в регионите на живеене - говоря в Северна България - Плевенска, Русенска област и Великотърновска област, които доведоха до изнасяне на контингента в северната ни съседка. Тоест основната част от извършителите на тези престъпления в момента са се позиционирали на територията на Румъния - в различни хостели, къщи за гости, хотели, откъдето извършват престъпления в България и в Гърция", каза експертът.

Изключително лесен е достъпът и осигуряването на румънски сим-карти, обясни Падинкова и допълни, че мобилните апарати и използваните сим-карти се унищожават преди да влязат на територията на България или след извършена успешно измама.

"Констатираме също случаи, при които извършителите карат мулетата или куриерите да носят парите в нашата северна съседка. Единични са тези случаи, но има и такива. При извършване на операции полицаите се натъкват на голям брой изхвърлени мобилни апарати и сим-карти дори горящи печки - особено в зимния сезон", обясни тя.

Сред телефонните измамници се наблюдава все по-голяма мобилност, сочат още данните на полицията.

"В проведени операции от началото на годината сме засичали телефонни измамници от региона на Великотърновска област, които наемат квартири на територията на Плевенска област", даде пример старши инспектор Падинкова.

Над 800 хиляди лева са нанесените имотни вреди от измами за първите два месеца от годината според неофициалните данни.

Измамниците продължават да ползват една схема и това е съдействие за полицейска операция. По думите на Падинкова схемата е преплетена с елемент на заплаха.

"Брутални и цинични са измамниците. Не бих искала да изпадам в конкретни подробности, тъй като в повечето случаи това обърква хората“, посочи специалистът.

Тя даде пример с няколко заплахи, които ало мафията отправя към жертвата си.
"Ще ви отрежем главата, ще ви я сложим между краката, ще ви отрежем ушите“, посочи специалистът.

Над 95 процента от престъпленията са по сценария полицейска заплаха.

„Предпразнично предупреждаваме гражданите, че е възможно да има измами“, заяви старши инспектор Златка Падинкова и допълни, че регулярно през годината има измами, а всичко зависи от поддаването на жертвите.