Търсачи на трюфели от Североизточна България се събраха в Добрич, обявявайки се против предприетите мерки в горите за неразпространение на Африканската чума по свинете. Хора от Русе, Варна, Разград, Тервел и други селища пристигнаха с автомобилите си на голям паркинг на входа на Добрич като поясниха, че правят общо събрание, но ще преминат към ефективни протести, ако не падне забраната за събиране на трюфели.

Заради усложнената епизоотична обстановка сме готови да спазваме единствено обособената инфектирана зона от три километра около огнище на зараза. Извън този обсег бихме били само в полза на борбата срещу Африканската чума като се задължаваме, ако намерим умряло диво прасе, веднага да алармираме компетентните органи, заяви Светлин Неделчев от Добрич. По думите му търсачите на трюфели и техните кучета обхождат липовите гори, в които няма диви прасета и няма как да имат контакт с тях.

Дивите прасета сега са в нивите с царевица и слънчоглед, трябва ли и полетата да запалим заради болестта, попита Невин от Разград, чието шестчленно семейство се изхранва със събирането на трюфели и изплаща кредит.

Посяга се на конституционното право на труд на хиляди семейства в Североизточна България, които са си платили разрешителни, каза Ради Радев от Варна и добави, че вече има глобени хора с по 500 лева и с предупреждение, че ще им бъдат конфискувани кучетата и колите.

Представители на бранша ще имат по-късно днес среща с областния управител на Добрич Красимир Кирилов, на когото ще връчат протестно писмо. Със заповед на Кирилов в региона е обявено бедствено положение до 2 септември заради опасността от Африканска чума.