До около 48% от хората имат позитивни очаквания за развитието на страната. Пред „Фокус” социологът Марчела Абрашева каза, че през следващите 6-7 месеца хората очакват икономическата ситуация, ако не се подобри, то поне да не се влошава. В този смисъл основното притеснение във връзка с глобалната криза - за ръст на безработицата у нас - също е в тенденция към успокояване. (Тъкмо обратното заключение направиха по-рано днес синдикати и работодатели, че най-трудната година за пазара на труда ще е 2010-а - бел.ред.)
Има очакване, че кризата вероятно ще отшуми в рамките на следващата година, както в целия свят.
„Хората у нас вече се убедиха, че икономическата криза е и в България и няма да ни подмине. Очакванията и нагласите на българите на тема икономика по традиция от последните 15 години са песимистични – заради тежкия преход и последствията върху доходите и работните места, които имаше преструктурирането на икономиката. Трудно е да очакваме у българите икономически оптимизъм – обикновено половината от хората отговарят с негативни оценки. В същото време след парламентарните избори на 5 юли се забелязва вдигане на общия оптимизъм по отношение на това накъде върви страната”, обясни Абрашева.
По думите й - българите имат усещането, че нещата се движат по-бързо и се решават бързо, поради което одобрението за новите управляващи расте.
Одобрението към правителството като цяло нараства през септември с около десетина пункта до 53%, показват още последните изследвания на „Галъп”.
Одобрението към премиера Бойко Борисов също е с много високи стойности – 67 на сто.
Всички министри са с добри стойности на първоначално доверие, въпреки че част от тях не са били публично известни преди встъпването си в длъжност.