Починалият на 13 март във ВМА български патриарх и софийски митрополит Неофит ще бъде погребан в събота, 16 март, в църквата "Света Неделя", обявиха от Светия Синод.

Поклонението пред тленните останки на главата на БПЦ ще започне ден по-рано - на 15 март, петък, от 9 часа в патриаршеския храм "Свети Александър Невски". 

Изпращането на Неофит в последния му земен път ще започне в събота от 9.30 часа със заупокойна литургия, след нея ще има опело и литийно шествие до митрополитската катедрала "Света Неделя", където той ще бъде положен, съобщи митрополит Киприан след извънредното заседание на Светия Синод.

Да бъде погребан в двора на храм "Св. Неделя" е воля на патриарха и решение на Синода, подчерта дядо Киприан. 

Митрополитите обявиха още, че варненският владика Йоан ще е временен наместник председател на Светия Синод, който ще организира погребението на главата на Българската православна църква, а в следващите вторник или сряда ще бъде избран наместник-председател, който да отговаря за избора на нов патриарх в рамките на следващите 4 месеца. Редно е да присъстват всички митрополити, коментира още Киприан.

 Петък и събота ще бъдат дни на траур, добави още той.

Негово Светейшество патриарх Неофит издъхна в реанимацията на Военномедицинска академия в София в 22.22 часа на 13 март, след като прекара в лечебното заведение над четири месеца заради белодробно заболяване. Той бе на 78 години.