Тялото на Иван Томов е свалено от връх Лхотце и в момента е в университетска болница в непалската столица Катманду. Това съобщи пред "Монитор" бащата на загиналия алпинист Юрий Томов.

На 16 май 35-годишният русенец изкачи четвъртия по височина връх в света и стана вторият българин, след Христо Проданов, стъпил на този осемхилядник без помощта на допълнителен кислород. На слизане обаче, Томов почина от височинна болест. За транспортирането на тялото на загиналия алпинист до България са необходими 70 000 долара. Родителите му обявиха дарителска кампания, но на 21 май от ГЕРБ съобщиха, че по предложение на премиера Бойко Борисов средствата се даряват от партията.

По думите на Юрий Томов, акцията по свалянето на тялото на сина му е била доста трудна. Сега предстои да се направи аутопсия и да се уреди документацията по транспортирането на тленните останки на Иван до България. Преди това обаче ще се извърши балсамиранe. Майката и бащата на Иван няма да заминат за Катманду, това ще направи приятелката му Янислава, която трябва да пътува днес за непалската столица. Засега няма яснота кога точно тялото ще бъде върнато в България, но родителите се надяват формалностите по документацията да се уредят бързо и това да е по-скоро.

Съдействие на близките оказват Министерството на външните работи и Консулството на страната ни в Катманду. Иван Томов ще бъде погребан в гробищния парк "Чародейка" в родния си град Русе.