Вместо с прогонването на злите духове, тазгодишното издание на фестивала "Старчевата" в Разлог прикова общественото внимание с начина, по който безжизнено тяло на животно беше демонстративно влачено по главната улица. Кукерското шествие се проведе традиционно в първия ден на новата година на площада в града, а един от участниците дефилира с мъртва лисица, закачена на въже.

Последва гневна реакция в социалните мрежи. Коментиращите там смятат, че животното е било убито непосредствено преди събитието, а по муцината му още се виждали следи от кръв. От община Разлог опитаха да тушират скандала с обяснението, че лисицата е препарирана, но в интервю за Нова тв самият сурвакар каза, че лично я е заловил и убил, защото е влязла в курника и избила кокошките му.

"Като човек, който изключително много се възхищава на фестивала и на участниците във фестивала, съжалявам, че точно там трябваше да стана свидетел на подобна сцена. Независимо дали животното е препарирано или не - това е абсолютно недопустимо. Липсва всякакъв контрол. Не е нормално да ставаме свидетели на подобни сцени". Това заяви в ефира на "Здравей, България" директорът на приюта за безстопанствени кучета в Благоевград Ирена Везенкова.

По думите ѝ независимо дали животното е препарирано, с каквато позиция излезе общината в Разлог, това е недопустимо. "Това е гавра и варварство. Пред погледите на деца. Кое му е нормалното, кое му е забавното?", попита тя.

Ден по-рано от общината заявиха: "В част от сценките на вчерашния карнавал "Старчевата" са използвани препарирани животни, но не и такива които са били живи, своевременно вързани и дърпани по улиците в Разлог.

Във връзка със създалата се обстановка в социалните мрежи, Община Разлог е категорична, че не толерира подобно поведение, което нарушава хуманно отношение към животните!

Във връзка със ситуацията на площада, Община Разлог апелира към отговорно поведение към животните, както и същите да не бъдат използвани с публични цели и изяви на дадена личност.

Община Разлог изразява своята позиция, че хората в Разлог не са варвари, споменавайки фактът, че години наред, не само в Разлог, по време на кукерски карнавали препарирани животни са били използвани от участниците, като част от техните реквизити.

Съобразно правомощията си Община Разлог следи за хуманното отношение към всички видове животни, като в подобни ситуации санкционира и сигнализира по-висши органи и институции за неправомерните действие на всеки един човек".

Екипът на Нова тв говори в деня на фестивала с мъжа, влачил лисицата, който обясни, че животното е влязло в курника му и избило кокошките му преди да го залови и убие.