Той отговори на въпрос на депутата от Синята коалиция Иван Иванов за проблемите в Студентския град.

Университетите и образователното министерство решиха да се вземат строги мерки за сигурност и да се наложат ясни правила в общежитията на територията на Студентски град, след като на 29 февруари 19-годишният Марио Данчев беше убит в стаята си след сбиване. Игнатов заяви след убийството, че всички общежития в Студентски град ще се управляват от ведомството. По-късно на ректорски съвет беше решено, че от 5 април няма да се допускат гости в общежитията след 22 часа, вече е в сила и вечерен час за студентите - 23 часа.

"38-то Народно събрание прие Закона за реституцията в реални граници и тогава на управление беше вашето правителство. Ваши кметове управляваха тези места и в резултат на реституцията сега няма Студентски град", отговори днес министърът на Иван Иванов.

Игнатов каза още, че сега на територията на Студентския град има 50 общежития, 30 жилищни блока и "маса застроена частна собственост между общежитията, в резултат на това, което се е случило през 90-те години".
"Тогава университетите поеха управлението на общежитията, не обвинявам никого, но ви казвам, че Студентски град няма", категоричен бе той. По думите му затова е абсурдно да се говори за кампуси в Студентския град, тъй като те са разрушени, в резултат на това, което се случило през последните 10-15 години.

Министърът уточни, че с решение от 22 юли 2010 г. на Столичния общински съвет, обнародвано в "Държавен вестник", е приет проект за подробен устройствен план за застрояване и регулация на Студентския град в София. Той добави, че целта е била защита на публичните интереси и запазване в максимална степен на университетския характер на територията на Студентския град, по предложение на МОМН, съгласувано с висшите училища.
В този проект бяха определени зони за образование и за обществено-обслужващи функции за университетите или това са т.нар. кампуси.
"Решението на СОС обаче сега е в процедура на съдебно обжалване и затова не може да има процедури за отчуждаване на възстановени имоти, които са необходими за публични нужди", заяви Игнатов.

След влизане в сила на подробния устройствен план за застрояване и регулация на Студентския град, ще бъдат предприети действия за актуализиране на документите за право на управление на предоставената на висшите училища държавна собственост и за нейната защита по съдебен ред, увери просветният министър.