Започваме изграждане на 5-етажен паркинг за 157 автомобила до пазара "Ситняково" в София, съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова в профила си във Фейсбук.

Той ще е на място, което и в момента се ползва за паркиране, но на последното ниво ще бъдат изградени спортно игрище и две фитнес зали.

Снимка: Facebook/Йорданка Фандъкова

По думите на Фандъкова, теренът на паркинга на "Ситняково" е на общинското дружество "Пазари Изток", като 70% от инвестицията е осигурена от Фонда за устойчиви градове като дългосрочен инвестиционен заем, а останалите 30% са собствен принос на дружеството.

"Програмата за строителство на етажни паркинги в кварталите, по която работим, беше изработена с прецизната юридическа помощ от председателя на Столичен общински съвет Георги Георгиев. Разработихме 5 проекта - по два вече се работи, тече процедурата и за третия в район "Младост"", добави столичната кметица.

Фандъкова съобщи още, че в момента се изгражда етажен паркинг и в район "Надежда" за 310 автомобила, като 70% от строителните дейности са завършени. Съоръжението трябва да е готово през есента.

Снимка: Facebook/Йорданка Фандъкова

"Проектът за многоетажен паркинг на бул. "Г. М. Димитров" бе спрян от предходен областен управител, а за този до Пета градска болница получихме възражения от граждани, с които се съобразяваме", каза още кметът на София.

В плановете на Столична община е и изграждането на два нови буферни паркинга на двата нови участъка - в кв. "Левски" при станция "Бул. Ген. Вл. Вазов" и на метростанция "Цариградско шосе". Общият им капацитет е 390 места.