Бившият здравен министър от служебното правителство на Стефан Янев д-р Стойчо Кацаров е бил в конфликт на интереси към момента на встъпването си в длъжност. Това е установила антикорупционната комисия, съобщи bTV. По информация на медията Кацаров е глобен с 5000 лева за това нарушение на закона.   

Проверката на комисията показва, че към момента на встъпването си в длъжност като служебен министър през май 2021 г., Кацаров все още е бил председател на сдружение "Център за защита правата в здравеопазването". 

Установено е, че по това време той е подписал документ за промяна на наредбата за медицинския стандарт "Клинична лаборатория". По този начин той е участвал в подготовка на акт в частен интерес, какъвто има сдружението, посочват от КПКОНПИ.

Според комисията към момента на публикуване на наредбата за обществено обсъждане, сдружението има договори с лечебни заведения, по които получава възнаграждения. Антикорупционният орган заключава, че между неправителствената организация и Стойчо Кацаров са налице трайни икономически зависимости, които "внасят основателни съмнения в обективността и безпристрастността на служебния министър".